Udspil: Slut med nye butiksområder uden for bymidten
Mange bymidter slås med butiksdød, her Viborg.
Foto: Brian Bjeldbak, Ritzau Scanpix

Udspil: Slut med nye butiksområder uden for bymidten

Bymidterne skal styrkes, også med fribyer, penge til byfornyelse og biblioteker, foreslår regeringen.
27. MAJ 2021 17.19

Der skal indføres et femårigt stop for planlægning af butiksområder uden for bymidterne, foreslår regeringen i sit nye udspil om flere uddannelser og stærkere lokalsamfund, som blev præsenteret torsdag.

I 2017 fik kommunerne lov til at planlægge butiksområder, de såkaldte aflastningsområder, i udkanten af byerne. Det har 23 af de 64 kommuner uden for hovedstadsområdet benyttet sig af. De har frem til november 2020 planlagt 25 aflastningsområder, og desuden har de før marts 2020 planlagt plads til yderligere cirka 80 nye lokalcentre og enkeltstående butikker, fremgår det af udspillet.

Imidlertid betyder den stigende e-handel, at der er grundlag for færre fysiske butikker, og det påvirker altsammen livet i bymidterne. Derfor vil regeringen have et femårigt stop for nye områder, mens effekterne af de allerede planlagte vurderes, før det besluttes, om der igen må udlægges aflastningsområder.

Nedslidte bymidter

Også på andre måder ønsker regeringen at styrke bymidterne. Blandt andet foreslår den, at det skal være et krav i planloven, at kommunerne laver en strategi for bymidterne.

Et andet forslag er, at statslige midler til byfornyelse skal flyttes fra landsbyer til mindre og mellemstore byer, der har brug for et løft af nedslidte bymidter. Det skal der afsættes 150 mio. kr. til.

Desuden foreslås det at afsætte 30 mio. kr. til at medfinansiere flytning eller oprettelse af biblioteker i bymidter, da bibliotekerne kan give synergi i forhold til bymidternes handelsliv og andre kulturinstitutioner. Pengene er målrettet byer med mellem 4.000 og 20.000 indbyggere, oplyser Kulturministeriet.

Ti fribyer

Desuden foreslås en forsøgsordning med fribyer, hvor ti bymidter sættes fri af eksisterende love og regler for at afprøve tiltag som fx at lade private aktører tage mere ansvar for vedligeholdelse, events m.v. i såkaldte BID's (business improvement districts). Det er den klar til at afsætte 100 mio. kr. til plus 30 mio. kr. til lokale velfærdscentre med fx borgerservice, sundhedsfunktioner, aktivitetscentre m.v.

Sammen med de øvrige dele af udspillet skal forslagene til at styrke bymidter nu forhandles med de øvrige partier i Folketinget. Det forventes at ske til efteråret.