Byliv skal tænkes ind i udflytning af uddannelser

Danske studerende og flere kommuner lægger vægt på behovet for et rigt byliv, hvor nye uddannelser placeres.

Det er tiltrængt, at der kommer flere uddannelser til provinsen. Det mener Erik Lauritzen, socialdemokratisk borgmester i Sønderborg. Byen står ifølge et nyt regeringsudspil til at få en maskinmesteruddannelse.

I udspillet, der bliver præsenteret i sin helhed kl. 13 i dag, vil regeringen oprette 25 nye uddannelsessteder i provinsområder. Med den nye uddannelse følger der også forpligtelser for at gøre det attraktivt for de unge at blive efter endt uddannelse, påpeger Erik Lauritzen.

- Det er afgørende, at de unge kan se, at der er gode job at få, som de kan komme hurtigt i gang med, siger han.

Sønderborg har tidligere parret ingeniørstuderende med lokale virksomheder, så de studerende kan få en fod inden for i det lokale erhvervsliv. Ud over jobs er det også vigtigt, at de unge har mulighed for et rigt fritidsliv, hvis de skal have lyst til at komme til byen og blive efterfølgende. Det betyder både gode, billige boliger og et attraktivt byliv, mener borgmesteren.

- Der skal være rigtig gode boliger og et godt kulturliv, hvor der er involvering af de unge mennesker, siger Erik Lauritzen.

Studieliv er vigtigt for de unge

Også ved Danske Studerendes Fællesråd, DSF, lægges der vægt på et bedre byliv og fællesskab, hvis de unge skal flytte ud af store byer. Det kræver en langt større indsats end blot at fordele uddannelsespladser, mener Mick Scholtka, der er uddannelsespolitisk næstformand for DSF. Han peger på flere forskellige initiativer.

- Det kræver et attraktivt studiemiljø, hvor man har en masse kulturtilbud, at man har nogle store, sociale fællesskaber, og at man har en studiebyspolitik, hvor der er nogle billige studieboliger, der gør det til et fedt sted at bo, siger han.

Selv om mange byer nok mener, de kan bryste sig med et rigt kulturliv, mener DSF ikke, at de på nuværende tidspunkt har nok at lokke med.

- Vi kan se, at der er mange, der flytter til de store byer, så det må jo betyde, at der er noget i de mindre byer, der ikke tiltaler de unge mennesker indtil videre, siger Mick Scholtka.

Kommuner klar til at udvikle studiebyer

I Svendborg Kommune er en kommende læreruddannelse en del af regeringens udspil. Det er noget, der glæder borgmester Bo Hansen (S), og han har allerede fundet en placering på havnen som kommende sted for uddannelsen. Her er der også allerede fokus på et samlet studiemiljø på havnen, hvor uddannelsessteder Simac i forvejen ligger. Det skriver Fyens Amts Avis.

- Hvor man i første omgang sagde, at Simac kunne være en startmotor for udvikling, så kan det her være endnu en katalysator for, at der sker mere med havnen. Den vil være med til at skabe et uddannelsesmiljø hernede, ligesom der i fremtiden kan skabes studieboliger og andre fysiske ting. På den måde gør vi det i virkeligheden til en hel uddannelsesbydel, siger Bo Hansen.

Mens der i Svendborg er udsigt til en læreruddannelse, er der i Holbæk udsigt til en ny pædagoguddannelse, hvilket Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) også hilser velkommen. I 2018 og 2019 rykkede andre uddannelser til byen, og ifølge borgmesteren vil kommunen trække flere uddannelser til og gøre byen til en uddannelsesby.

- Arbejdet stopper selvfølgelig ikke her. Vi arbejder videre for at få endnu flere uddannelser til Holbæk Kommune, for det giver rigtig god mening. Byen har en god placering, HUSC tilbyder et givende studiemiljø, og både borgere og virksomheder får gavn af uddannelsesmulighederne, fortæller Christina Krzyrosiak Hansen.

Ritzau / mh