dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

To gange fejlskøn gav større reallønsfremgang ved OK18

Lønnen steg lidt mindre end ventet, til gengæld steg forbrugerpriserne meget mindre end ventet, viser dugfrisk opgørelse.

Lønningerne steg ikke nær så meget som forventet i løbet af overenskomstperioden fra 2018 til i år, altså de overenskomster der blev aftalt ved OK18. Til gengæld steg reallønnen mere, end nogen havde regnet med, viser en opgørelse, som de kommunale og regionale fagforeningers paraplyorganisation Forhandlingsfællesskabet netop har offentliggjort.

Forklaring: Skønnet for lønudvikling med både aftaler, regulering og det løse i løbet af den treårige overenskomstperiode lød på 7,5 pct., men den faktiske lønudvikling var kun henholdsvis 6,74 pct. og 6,04 pct. på det kommunale og det regionale område

Det tilsyneladende minus bliver dog mere end opvejet ved, at prisudviklingen der var skønnet til 5,08 pct. i perioden, kun blev på 2,56 pct. Forskellen her er større end forskellen på skøn og faktisk udvikling i lønnen, og derfor endte det alligevel med reallønsfremgang.

En lidt større reallønsfremgang på det kommunale område end på det regionale, men for begges vedkommende større end skønnene, viser opgørelsen fra Forhandlingsfællesskabet.