Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Tidligere Skanderborg-borgmester Jørgen Gaarde (S) og tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S) ved en varmeværksindvielse.
Foto: Kim Haugaard, Ritzau Scanpix.

Socialdemokratiet:
To byrådsveteraner højt placeret og endnu en eks-borgmester på vej til regionen

Se de seneste KV21-nyheder fra Socialdemokratiet i Esbjerg, Holbæk, Midtjylland, Aarhus og Nordfyn, hvor den nye spids er tidligere SF'er.
3. APR 2021 11.28
TEMA: KV21

At byrådserfaring er både efterspurgt og værdsat, fremgår i to socialdemokratiske partiforeninger, der har givet høje placeringer til veteraner fra byrådene.

I Esbjerg har 62-årige Hans Erik Møller i én ubrudt linje har været med i kommunalpolitik for Socialdemokratiet i mere end 30 år, og han er nu valgt på andenpladsen efter den nye spids Jacob Lykke, oplyser JydskeVestkysten. Listen tæller 20 kandidater.

Ved KV17 var Hans Erik Møller nummer syv, men denne gang vandt han altså ur-afstemningen foran de 18 andre kandidater, heraf de otte nuværende gruppefæller, der også går efter genvalg. Lykke har som spids afløst John Snedker, der i dag er gruppens og byrådets nestor og ikke stiller op igen.

I Holbæk er der 23 kandidater på S-listen, og også her er der en top-placering til en veteran, 83-årige Ole Brockdorff, oplyser sn.dk. Brockdorff, der begyndte i byrådspolitik i 1982, er nummer tre på listen, hvor borgmester Christina Krzyrosiak Hansen er spids. Hun blev ved KV17 som 24-årig landets yngste borgmester, men er denne gang kun den fjerdeyngste på S-listen, hvor 20-årige Signe Nina Egholm nu ses på en fjerdeplads.

I Nordfyn er byrådsmedlem Helle Waagner blevet spids, oplyser Fyens Stiftstidende. Partiforeningen havde i juli egentlig valgt Berndt Nicolaysen, der ikke i dag er i byrådet, til at afløse Kim Johansen, der vil stoppe. I fælles forståelse har Nicolaysen siden trukket sig og er nu i stedet lokalformand.

Helle Waagner har siddet i kommunalbestyrelsen siden 2010, først som SF'er og siden 2012 for Socialdemokratiet. 

I Midtjylland kan S nu ifølge Ugebladet Skanderborg præsentere endnu en tidligere borgmester, der stiler mod regionsrådet: Jørgen Gaarde, der var borgmester i Skanderborg fra 2010-2019. Her kan især Venstre mønstre op til flere tidligere borgmestre, der har fortsat deres politiske karrriere i regionalpolitik. Gaarde, der stoppede som borgmester efter arbejdspres, bliver nummer tre på listen, hvor regionsrådsformand Anders Kühnau er spids.

Og nu vi er ved Socialdemokratiet, så er partiet i Aarhus ifølge Århus Stiftstidende på vej til at indføre en såkaldt fletteregel, som også ses i andre partiforeninger. Borgmester Jacob Bundsgaard står som spids øverst og er ikke til afstemning. Nummer to bliver den, der får flest stemmer i urafstemningen uanset om det er en mand eller kvinde. 

Efter nummer to skal der stå skiftevis en mand og en kvinde på stemmesedlen, indtil antallet af kvindelige kandidater slipper op. Lige nu har det borgmesterbærende parti 28 kandidater, hvoraf en tredjedel er kvinder. Medlemmerne skal stemme om placeringerne i perioden 24. april til 7. maj.