Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Yderligere 100.000 kan få en lyntest hver dag.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Testkapacitet skrues op til 750.000 om dagen

Dagens genåbning ventes at øge behovet for test. Antallet kan skrues yderligere op.
21. APR 2021 6.10
TEMA: Corona

Kravet om coronapas, hvis man fra i dag vil besøge restauranter og barer indendørs, lægger pres på testfaciliteterne i landet. Derfor skrues der nu op for kapaciteten, oplyser Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

Der tilføjes yderligere 100.000 lyntest, hvilket betyder, at der i alt kan testes 570.000 personer om dagen med PCR- og lyntest. Hele Danmarks befolkning kan altså blive testet for covid-19 på halvanden uge.

- I styrelsen følger vi dagligt, hvordan efterspørgslen er, og om vi har kapacitet nok. Som udgangspunkt er det i hele landet, at vi nu går op, siger styrelsens direktør, Lisbet Zilmer-Johns.

Der kan nu foretages 400.000 lyntest om dagen. Mandag registrerede Statens Serum Institut (SSI), at der blev lavet 209.462 lyntest.

De resterende 170.000 prøver, der kan laves hver dag, er PCR-test, som foretages via podning i svælget.

Del af kontrakter

Når der nu skrues op for lyntest, skyldes det ifølge Lisbet Zilmer-Johns, at det var en mulighed i kontrakterne med de private udbydere, som løser opgaven. Og der kan skrues yderligere op, hvis det bliver nødvendigt.

- Vi har lavet infrastrukturen - vi har nu 584 testcentre i hele landet - og så er der mulighed for, at vi - i takt med at efterspørgslen måtte stige - kan give mulighed for, at der bliver testet endnu flere de steder, siger hun.

Styrelsen for Forsyningssikkerhed skal sikre, at der er nok værnemidler og andet kritisk udstyr til coronakrisen og fremtidige kriser.

Den blev oprettet i august sidste år, efter at flere aktører i starten af krisen meldte om mangel på værnemidler.

Det genåbner i dag:

  • Caféer og restauranter må åbne for indendørs servering. Dog med krav om bordbestilling og fremvisning af coronapas. Der er ingen krav om coronapas ved udendørsservering. Sidste udskænkning er klokken 22.00.
  • Tilskuere må vende tilbage til stadioner i Superligaen, Kvindeligaen, 1.- og 2. division samt ved A-landskampe med klart adskilte sektioner med maksimalt 500 tilskuere i hver og med krav om coronapas.
  • Daghøjskoler, inklusive seniorhøjskoler, kan åbne med testkrav svarende til testmodellen på uddannelsesområdet.
  • 5.-8.-klasses elever kan få undervisning udendørs i de uger, hvor der ikke er adgang til indendørs undervisning.
  • Afgangseleverne i grundskoler og på voksenuddannelser må have 80 pct. fremmøde, mens erhvervsuddannelser må genåbne i fuldt omfang. Ingen lempelser for ungdomsuddannelser.
  • Studerende på videregående uddannelser må nøjes med 30 pct. fremmøde.
  • Forsamlingsloftet hæves til ti personer indendørs og 50 personer udendørs. Fra 6. maj hæves loftet til 25 indendørs og 75 udendørs, fra 21. maj til 50 indendørs og 100 udendørs og fra 11. juni til 100 indendørs, mens loftet for udendørs forsamlinger afskaffes.
  • Anbefalinger om, at indendørs gudstjenester og kirkelige handlinger højst må vare 30 minutter og skal gennemføres uden fællessang, lempes.
  • Der åbnes for mere indendørs idræt for unge og ældre.
  • Ifølge aftalen vil det også fra 21. april være muligt for større indkøbscentre og stormagasiner at genåbne for almindelig handel.

Ritzau / ak