
SORØ: Sorø Kommune skal nu betale erstatning til en pige, efter en tidligere idrætslærer krænkede flere mindreårige skolepiger og havde samleje med pigen, der dengang var 13 år.
Pigens familie mener, at kommunen havde et ansvar for at forhindre overgrebene, og at det dermed var et brud på menneskerettighederne. Sorø Kommune erkender nu, at de havde et ansvar i sagen, oplyser TV2 Øst. Kommunen skal betale 300.000 kroner i erstatning til pigen og hendes familie, lyder aftalen i et netop indgået forlig, fortæller familiens advokat.
I juli 2020 blev den dengang 32-årig tidligere idrætslærer fra en skole i Dianalund i landsretten kendt skyldig i at have haft samleje med en mindreårig - og samtidig frikendt for at have voldtaget en mindreårig elev, som han ellers blev dømt for i byretten.
Intet beredskab
I august 2020 skabte den frikendelse stor opmærksomhed, og regeringen ville efterfølgende ændre loven, så det ikke kunne ske igen. Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, sagde dengang, at "Når du har et forhold mellem en over 30 år og en på 13 år, så mener jeg simpelthen ikke, det kan være andet end voldtægt. Det er ikke et ligeværdigt forhold, og så er lovgivningen ikke god nok."
Idrætslæreren blev kendt skyldig i flere tilfælde af blufærdighedskrænkelse, forsøg på besiddelse af børnepornografi samt delvis skyldig i vidnetrusler. Han fik to års fængsel samt frakendt af retten til arbejde med børn og unge under 18 år.
Ifølge advokat Emil Kiørboe, der har repræsenteret pigen og hendes familien, blev der i kommunen ikke fulgt op på "en masse tegn på, at der var noget fuldstændigt galt".
- Det er både børnene, der har henvendt sig til lærerne, det er lærernes egne observationer af grænseoverskridende adfærd fra den her gerningspersons side, og det er det, man ikke har formået at samle op og reagere på, så man kunne have forhindret de her grove overgreb, siger Emil Kiørboe til TV2 Øst.
Sorø Kommune har til tv-stationen kommenteret forliget og blandt andet skrevet: "at der ikke har været et tilstrækkeligt beredskab på skolen til at håndtere og forebygge en sag af denne type. Vi kan konstatere, at vi som kommune ikke i tilstrækkelig grad havde fået skabt en kultur og nogle rammer på skolen, hvor man systematisk fik delt observationer af tegn på mistrivsel hos den enkelte elev både med kolleger og elevens forældre."
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.