Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Voldtægtsdømt idrætslærer frikendt for blufærdighedskrænkelser

Idrætslærer fra Sorø Kommune frikendt for fire tilfælde af blufærdighedskrænkelse.
5. JUN 2020 6.13

SORØ:  En idrætslærer fra Sorø Kommune er ved Retten i Næstved blevet frikendt for fire tilfælde af blufærdighedskrænkelse. Sidste år blev han idømt seks års fængsel for at voldtage en 13-årig skoleelev.

- Han løb efter mig og væltede mig omkuld på en madras, der lå på gulvet i gymnastiksalen. Han holdt mig fast, selvom jeg råbte hjælp. Han lå bag mig, så vi var i ske, så min numse var ud for hans skridt. Det var meget ubehageligt for mig.

Sådan forklarede en ung pige i Retten i Næstved i dag. Pigen, der i dag er 18 år, forklarede, at skolelæreren, som hun havde i idrætsundervisning, var både grænseoverskridende og nærgående, og at han flere gange forulempede både hende og hendes veninder i skoletiden. Blandt andet ved at klappe dem i numsen.
Alligevel blev idrætslæreren fra Sorø Kommune torsdag frikendt for fire tilfælde af blufærdighedskrænkelse ved Retten i Næstved. Det skriver TV2 Øst.

Ville ikke sidde ved siden af lærer på flyvetur

Faktisk var læreren ifølge pigen så nærgående, at hun frygtede at skulle sidde ved siden af ham under en flyvetur, hvor eleverne i niende klasse skulle på studietur til Firenze. Pigen havde ikke prøvet at flyve før og var bange for det. Læreren havde derfor tilbudt, at hun kunne sidde ved siden af ham.

Hvorfor ville du ikke det? spurgte anklager Siw Olsen pigen.

- Han var så nærgående, så at sidde ved siden af ham på en flyvetur, havde jeg ikke lyst til, sagde pigen, der havde bedt sin mor om at sørge for, at hun ikke kom til at sidde ved siden af læreren.

Var det noget, du talte med dine forældre om?

- Ja, det gjorde jeg, og vi talte også om, at vi skulle anmelde det. Jeg talte med de andre piger om det, men vi turde ikke. Vi var bange for at få dårlige karakterer i idræt, hvis vi gjorde det, sagde pigen under sin vidneforklaring.

Blev dømt i byretten

I alt skulle fire unge piger torsdag afgive forklaring i Retten i Næstved. Alle fire har forklaret politiet, at idrætslæreren overskred deres grænser ved at beføle dem.

Pigerne har henvendt sig til politiet, efter at læreren sidste år var i retten, tiltalt for at have voldtaget en elev. Her blev han i december idømt seks års fængsel for voldtægt af særligt skærpende karakter. Der var dengang tale om flere episoder af voldtægt og om anden kønslig omgang. Da overgrebene skete i 2018, var pigen 13 og 14 år gammel.

Omtalen af sagen i pressen fik i første omgang fire andre piger til at henvende sig, da de var blevet krænket og befølt af læreren. De blev en del af den første sag mod ham. Selvom skolelæreren bedyrede sin uskyld, blev han i byretten dømt i 11 ud af 12 forhold, herunder for blufærdighedskrænkelse af tre ud af de fire piger, der havde henvendt sig til politiet, efter voldtægtssagen kom frem.

Lukkede dørene for de yngste pigers forklaringer

Nu har yderligere fire piger henvendt sig til politiet. Læreren har undervist dem alle i idræt, og anklagemyndigheden har valgt at rejse tiltale mod læreren igen.

To af pigerne er stadig under 18 år og derfor valgte retsformanden at lukke dørene under deres forklaring, mens to andre piger afgav forklaring for åbne døre. De havde bedt om, at den tiltalte blev ført ud, imens de skulle afgive forklaring, men retten fandt en løsning, hvor den tiltalte skolelærer satte sig ned bagerst i retslokalet, så han stadig kunne høre, hvad der blev sagt.

- Bare jeg slipper for at se på ham. Så kan jeg godt prøve at afgive forklaring, sagde den ene af pigerne til sin bistandsadvokat.

Frikendt

Anklageren gik efter fire måneders ubetinget fængsel til skolelæreren. Hun lagde i sin procedure vægt på, at der var tale om fire unge piger, at der var tale om mange berøringer, og der er tale om en lærer, eleverne har et tillidsforhold til.

Det var dog en enig domsmandsret, der frikendte skolelæreren. Pigerne har afgivet fire troværdige forklaringer, som retten lægger vægt på, men mener alligevel ikke, at der er tale om strafbare berøringer, sagde retsformanden, da han skulle begrunde frikendelsen, og forklarede, at der skal være tale om uanstændige forhold, hvis man skal kunne dømme for blufærdighedskrænkelser.

Befølinger på lårene er blufærdighedskrænkende, men når det som her har en sammenhæng med trøst, er det noget andet, sagde retsformanden, inden sagen blev afsluttet.