SLAGELSE: Avisen Kommunen skriver i en artikel, at Slagelse Kommune investerer i investeringsforeninger, der har investeret i aktier i firmaer, der producerer våben og i andre, hvis virksomhed er miljøskadelig eller har problemer med arbejdstagerrettigheder.
Slagelse Kommune har i alt ca. 50 mio. kr. (kursværdi primo 2009) investeret i investeringsforeninger, hvori der indgår aktier og virksomhedsobligationer. Investeringerne udgør ca. 13 pct. af kommunens samlede investeringsportefølje. Resten ligger i obligationer noteret på Københavns Fondsbørs udstedt af den danske stat, danske kommuner, realkreditinstitutter eller udstedere med en kreditværdighed/rating, der mindst svarer til den danske stat, oplyser økonomidirektør i Slagelse Kommune, Tomas Therkildsen i en pressemeddelse.
Ved sammenlægningen overtog ny Slagelse kommune aftaler om kapitalpleje med 3 kapitalforvaltere. Alfred Berg og Gudme Raaschou, der tilsammen varetog kapitalplejen af deponerede midler i forbindelse med sale-and-lease-back arrangement fra Skælskør kommune. Og Danske Capital fra Korsør kommune.
I efteråret 2008 godkendte økonomiudvalget en finansiel politik og på den baggrund blev kommunens kapitalforvaltning sendt i et udbud der blev vundet af to nye kapitalforvaltere - nemlig Nordea og Sydbank. Kommunen har derfor nu aftale med 2 kapitalforvaltere, der varetager den konkrete handel med obligationer og investeringsforeningsbeviser indenfor retningslinjerne af kommunens finansielle politik. Kommunen har til daglig kun oplysninger om hvilke investeringsforeninger der er investeringsbeviser i, men ikke hvilke aktier, de videre investerer i.
Kapitalforvalterne vælger altså, hvilke investeringsforeninger der investeres i og overfor begge forvaltere er der aftaler om, at investeringerne skal ske 'etisk forsvarligt'. I modsætning hertil var der i de tidligere aftaler med Kapitalforvalterne Alfred Berg, Gudme Raaschou og Danske Capital aftalt risikoprofiler, men ikke etiske spilleregler.
Hos den ene af de nye kapitalforvaltere er aftalen, at der investeres efter UNPRI (FN-principper om etisk investering) og med den anden forvalter (hvor dette ikke var muligt) er aftalt at: 'Bankens investering sker under hensyntagen til etiske aspekter som eksempelvis menneskerettigheder og våbenproduktion, ligesom vi har fokus på, om de investeringsforeninger, vi benytter, investerer under hensyntagen til etiske aspekter'.
Slagelse Kommune har i dag bedt de to forvaltere om at be- eller afkræfte, at der har været investeret i de firmaer, der er omtalt i Avisen Kommunen. Denne undersøgelse er ikke helt komplet, men vi har fået bekræftet, at den ene af vores kapitalforvaltere har fundet nogle af de omtalte firmaer i de porteføljer der ligger hos dem. Det er imidlertid alle investeringer, der stammer fra de tidligere kapitalforvaltere. Konkret har Slagelse Kommune fået oplyst at de omtalte investeringer stammer fra depoter fra Alfred Berg og Gudme Raaschou.
Årsagen til, at disse ikke har været lagt om er, at man har ønsket at undgå at realisere de kurstab, som Slagelse Kommunes depoter har været ramt af i 2008 - i lighed med alle andre der har investeret i aktier. Da kommunen imidlertid i dag er blevet opmærksom på, at dette ikke harmonerer med ønsket om, at der investeres efter etiske principper har et enigt byråd nikket til at investeringerne lægges om i overensstemmelse med aftalen. I praksis vil dette blive igangsat i morgen med det mål, at kommunen er helt ude af de nævnte depoter ved ugens udgang.
Borgmester Lis Tribler udtaler:
- Den historie er i virkeligheden er et beklageligt levn fra tidligere investeringer lavet i en tid hvor der ikke har været tænkt på etiske spilleregler. Det har vi allerede rettet til i vores nye aftaler indgået i maj og nu samler vi så op sammen med vores kapitalforvaltere og får de sidste investeringer konverteret til de nye principper.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.