Med en politisk aftale om en skærpet indsats mod parallelsamfund fra 2021 blev en ny kategori af boligområder, de såkaldte forebyggelsesområder, indført. De nye forebyggelsesområder er boligområder, der var i risiko for at blive udsatte, og som siden aftalen i 2021 har fået stillet redskaber til rådighed for at kunne forebygge, at de udvikler sig til parallelsamfund.
Da aftalen blev indgået, var der bekymring for, at de nye redskaber – som fx særlige udlejningsregler, salg og nedrivning af almene boliger samt nybyggeri af private boliger og andre boligtyper – kunne risikere at eksportere de sociale udfordringer til andre kommuner.
Men ifølge årets redegørelse om parallelsamfund fra Social- og Boligministeriet, er der ikke tegn på, at kommuner med såkaldte forebyggelsesområder skubber sociale problemer videre til andre kommuner.
Evalueringen konkluderer, at skærpede udlejningsregler har ført til en bedre styring af tilflytning til de almene boligområder i risikozonen samtidig – uden at flere socialt udsatte i stedet er flyttet til kommuner med lavere boligpriser.
Siden 2023 har der overordnet været en positiv udvikling i de store almene boligområder, lyder det i redegørelse.
Efter 2021 er tilflytningen til forebyggelsesområder faldet markant – især blandt borgere uden job eller uddannelse. Samtidig er beboersammensætningen forbedret, viser redegørelsen, da flere af beboerne nu er i arbejde, flere har en uddannelse ud over grundskolen, og indkomsterne er steget.
I forebyggelsesområderne er det især tilflytterne, der løfter beskæftigelsen, mens den øgede gennemsnitsindkomst primært skyldes, at de fastboende klarer sig bedre end tidligere.
Redegørelsen viser også, at ingen af de 63 forebyggelsesområder er endt på listen over udsatte boligområder. Tværtimod har syv af de nuværende forebyggelsesområder tidligere været parallelsamfund eller udsatte områder, men er rykket i positiv retning
- Indsatserne mod parallelsamfund handler først og sidst om de mennesker, der bor der, og at sikre, at alle børn og unge kan vokse op i tryghed og med gode rollemodeller at spejle sig i. Vi kan heldigvis se, at vores indsatser virker. Med fuldt fokus på forebyggelse undgår vi, at der vokser nye udsatte områder frem. Kun på den måde kan vi komme i mål med vores ambition om, at Danmark skal være fri for parallelsamfund om fem år, siger social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S).
Hele redegørelsen kan læses her.
esl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.