Røde partier klar til at fratage justitsministeren kompetence
- Jeg synes, at det lyder klogt. Det har været radikal politik i mange, mange år, siger Sofie Carsten Nielsen (R) om statsministerens udspil om at ændre justitsministeren rolle i helt særlige straffesager som den mod Claus Hjort Frederiksen (V).
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Røde partier klar til at fratage justitsministeren kompetence

Mette Frederiksen åbner for, at justitsministeren ikke længere skal beslutte, om der skal rejses tiltale i sager som mod Claus Hjort. Støttepartier bakker op.
24. MAJ 2022 6.18

Efter adskillige timers afslutningsdebat i Folketinget leverede statsminister Mette Frederiksen (S) i slutminutterne en nyhed:

I forlængelse af insinuationer eller delvise beskyldninger om, at regeringen skal have blandet sig i sagen om Claus Hjort Frederiksen (V) og Forsvarets Efterretningstjeneste, er det tid til at se på, om straffeloven skal ændres.

- Jeg mener, at det forløb, som vi har været igennem, giver anledning til at overveje, om der fortsat skal være en særlig ordning med påtalekompetence for justitsministeren i de her sager, siger Mette Frederiksen (S).

Det har justitsminister Mattias Tesfaye (S) derfor ifølge statsministeren bedt sine embedsmænd om at overveje.

Tesfaye vil indkalde Folketingets partier til en drøftelse af, om loven skal ændres.

SF, R og EL bakker op

Der tegner sig dog allerede et fortal for det, som Mette Frederiksen lægger op til: At det ikke længere skal være justitsministeren, som skal beslutte, om der rejses tiltale i en sag som den mod Claus Hjort Frederiksen (V).

- SF bakker op om forslag fra statsministeren, som hun siger det i dag, altså at man gør rigsadvokaten endnu mere uafhængig. Så rigsadvokaten kan rejse tiltale uden at skulle spørge justitsministeren om lov. Det, tror jeg, er godt for tredelingen af magten, siger formand Pia Olsen Dyhr (SF).

De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, har ikke brug for betænkningstid for at udtale støtte til forslaget.

- Jeg synes, at det lyder klogt. Det har været radikal politik i mange, mange år, siger hun.

Ikke flertal for at ophæve immunitet

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) blev ikke tiltalt i sagen om det hemmelige samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og USA, som han bekræftede eksistensen af.

Det gjorde han ikke, fordi der ikke var flertal for at ophæve hans politiske immunitet. Det stemte både SF og De Radikale for. Men Enhedslisten ville ikke være med til at ophæve Hjort Frederiksens immunitet. Det var af principielle årsager.

Politisk ordfører Mai Villadsen (EL) støtter umiddelbart - som R og SF - statsministerens udspil om at ændre reglerne for justitsministerens rolle i de helt særlige straffesager som den med Claus Hjort Frederiksen, der omhandler paragraf 109.

- Vi er meget åbne for at gå i drøftelse. Der er meget, der peger på, at det kunne være fornuftigt. Det kunne helt sikkert være noget, vi gerne vil se på og være åbne over for, siger Mai Villadsen.

På Twitter skrev DF-gruppeformand Peter Skaarup efter debatten:

- Virkelig interessant det statsministeren lige sagde der. Betyder det, at anklagemyndigheden skal være uafhængig af justitsministeren? Og fra hvornår? Og i hvilke sager? Og har statsministeren et flertal bag sig?

Ritzau / ak