Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Rengøring uden kemi vinder EU's miljøpris

Et miljøvenligt rengøringssystem, der benyttes af flere kommuner, har netop vundet EU's miljøpris
26. MAR 2012 12.50

Det miljøvenlige rengøringssystem Viima, der anvendes af bl.a. Lolland, Assens, Fredensborg og Frederikshavn, har netop vundet EU's miljøpris. Rengøringssystemet gør rent uden kemikalier og mindsker udledningen af CO2 med op til 70 pct. ift. traditionel rengøring med vand og rengøringsmidler.

Bag Viima står virksomheden De Forenede Dampvaskerier, der fik overrakt den prestigefyldte pris den 23. marts af miljøminister Ida Auken (SF).

- Vi har arbejdet med at udvikle Viima i flere år, så vi er meget stolte over at modtage EU's miljøpris, siger adm. direktør Anders Thorgaard fra De Forenede Dampvaskerier.

Rengøring uden kemi
Det prisbelønnede rengøringssystem benytter mopper og klude udført med såkaldte kompositfibre, som opsuger snavs, støv og bakterier uden brug af rengøringsmidler. Kompositfibrene gør samtidig, at der kun behøves meget lidt vand til rengøringen.

En af de kommuner, der er skiftet til Viima, er Fredensborg Kommune på Sjælland. Her er gulvene blevet væsentligt renere, efter at de 35 medarbejdere på sundhedscentret i Nivå i efteråret begyndte at bruge Viima. Samtidig er antallet af sygedage reduceret markant.

- Viima tager det skidt og snavs, som en almindelig gulvmoppe og støvsuger ikke fanger. Samtidig har vi flere eksempler på, at rygsmerter, som medarbejderne ikke har kunnet komme af med hos fysioterapeuten, er mindsket betydeligt, siger centerleder Conni Meier fra Fredensborg Kommune.

krn