Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Pædagoger på kursus i god kommunikation

Op mod 600 pædagoger i Egedal Kommune kommer nu på et kursus i anerkendende kommunikation
1. NOV 2011 10.20

EGEDAL: I disse dage er op mod 600 pædagoger i Egedal Kommune på kursus, hvor de skal arbejde med professionel kommunikation.

Initiativet er taget efter at en KL-temperaturmåling sidste år viste, at forældrene generelt var tilfredse med daginstitutionerne, men havde et ønske om en bedre kommunikation med pædagogerne i hverdagen.

- Pædagogerne skal have nogle redskaber, så de kan tage ansvar for, at især den verbale kommunikation med forældrene bliver så god og nærværende som mulig, især i de små hverdagssituationer, hvor der ikke altid er så meget tid, siger partner og rådgiver i Resonans Kommunikation, Pelle Nilsson, der er blevet ansat af Egedal Kommune til at uddanne pædagogerne.

Det handler om tryghed
Kurset sætter fokus på imødekommende og modtagerorienteret kommunikation, hvor der også indgår praktiske øvelser og et 'kommunikationsspil', hvor pædagogerne får afprøvet nogle virkelighedstro situationer fra dagligdagen.

- Pædagogerne skal selvfølgelig primært tage hånd om børnene, men de skal også samtidig kunne møde forældrene på en anerkendende måde, der giver plads til at tale om, at lille Eigil måske ikke har sovet så godt i nat eller har fået en bule i panden, da han faldt på legepladsen. Og det handler også om, at pædagogerne skal kunne prioritere, hvilke problemstillinger der er gode at tage op i farten - og hvilke der skal håndteres på et andet tidspunkt, forklarer Pelle Nilsson.

På kurset bliver de daglige arbejdsrutiner også diskuteret for at se på, hvor der kan opstå kommunikationsbrister.

- Hvis de sidste pædagoger, der er børnehaven før lukketid, eksempelvis ikke ved, hvordan Eigil fik sin bule i panden, så er der selvfølgelig et behov for bedre kommunikation pædagogerne imellem for at sikre, at det ikke sker i gen, siger Pelle Nilsson.

Arbejdet fortsætter
Det er meningen, at pædagogerne i den kommende tid skal arbejde videre med kommunikationsspillet hjemme i daginstitutionerne, hvor de også kan indkalde forældrebestyrelserne til temaaftner for at spille spillet, finde gode løsninger og afstemme forventninger til god kommunikation.

Kurset er kun et af flere initiativer, der skal styrke kommunikationen på daginstitutionsområdet.

Alle daginstitutioner i Egedal Kommune er eksempelvis i 2011 blevet udstyret med elektroniske informationstavler, der – sammen med et velfungerende forældre-intranet – skal give forældrene en bedre skriftlig information end det er muligt med løse sedler og uoverskuelige opslagstavler.

jos