
Miljøministeriet og KL har indgået en aftale, der skal forhindre en ny pukkel af husdyrsager ude i kommunerne. Miljøstyrelsen bidrager med fem millioner kroner som et ekstraordinært tilskud til kommunerne for merproduktion. Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.
For hver hjemvist sag, som er godkendt på ny af kommunen, ydes et tilskud til sagsbehandlingen på 15.000 kroner. Mange landmænd har ventet på kommunens afgørelse, og både regeringen og KL ønsker at fremme behandlingen af de mange hjemviste sager.
Begrundelsen fra Natur- og Miljøklagenævnets side har været, at de kommunale afgørelser er ugyldige på grund af utilstrækkelige vurderinger enten i forhold til udvaskning af nitrat til Natura 2000-områder eller anvendelsen af bedste tilgængelige teknik (BAT).
- Med håndsrækningen vil jeg gerne undgå, at de mange hjemviste sager skaber en ny pukkel, men bliver ekspederet i en fart. Det er ikke rimeligt, at hverken miljøet eller landmændene tages som gidsler i sager, der dybest set er et mellemværende mellem to myndigheder, siger miljøminister Karen Ellemann (V).
Rejsehold og helpdesk
De hjemviste sager har en særlig historie. Med vedtagelsen af husdyrloven i 2006 blev der stillet nye krav til en miljøgodkendelse. Det skabte en større sagspukkel, og undervejs har Miljøstyrelsen udgivet en række vejledninger, sendt et husdyrrejsehold på rundtur i kommunerne og oprettet en helpdesk til de kommunale sagsbehandlere for at hjælpe kommunerne med præcist og effektivt at kunne træffe korrekte og lovlige afgørelser.
Aftalen indebærer også, at:
- Miljøstyrelsen offentliggør en oversigt over udviklingen i mængden af husdyr i de enkelte kystoplande i Danmark. Oversigten er en service til kommunerne, som skal lette deres arbejde med at følge husdyrtrykket som led i de lovpligtige habitatvurderinger efter husdyrgodkendelsesloven.
- Miljøstyrelsen opretter en hot-line, hvor kommunerne indtil den 1. juni 2011, kan ringe ind for at få afklaret spørgsmål om behandlingen af de hjemviste sager.
- Miljøstyrelsen og KL afholder fem regionale møder for at klæde kommunerne på til at reparere de hjemviste sager.
- KL vil opfordre kommunerne til at offentliggøre deres forventede sagsbehandlingsti-der på kommunens hjemmeside.
- Kommunerne indberetter i 2011 kvartalsvist data for antal afgørelser og sagsbehandlingstider
- Vi glæder os over, at der nu bliver skabt et godt grundlag for, at kommunerne kan behandle landmændenes ansøgninger om miljøgodkendelser og de hjemsendte sager. Natur- og Miljøklagenævnet har sagt, at det fremover vil bestræbe sig på at forklare, hvad kommunerne kan gøre bedre til næste gang. Det ser jeg frem til, siger Martin Damm (V), formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.