
Den 7. februar holdt teknik- og miljøpolitikere fra en række midt- og vestjyske kommuner et fællesmøde i Nupark i Holstebro, hvor miljøgodkendelser i forbindelse med udvidelser af husdyrbrug var det vigtigste punkt på dagsordenen.
Hvis der i et område samlet set sker en stigning i den animalske produktion, lukkes der for yderligere udvidelser. Det er den måde, habitatdirektivet nu skal fortolkes på. Det er beskrevet i en vejledning fra Miljøstyrelsen.
Natur- og Miljøklagenævnet har siden november 2010 ophævet eller hjemvist mange husdyrgodkendelser, fordi kommunerne ikke har redegjort for udviklingen i husdyrproduktionen i oplandet til de vestjyske fjorde. Kommunerne har ikke haft de relevante oplysninger, men Miljøstyrelsen forventes nu inden længe at offentliggøre, hvilke områder i Danmark. der bliver ramt af den nye tolkning.
Offentliggør fælles udtalelse
Formændene for teknik- og miljøudvalgene i de fem kommuner har nu offentliggjort en fælles udtalelse, der protesterer mod udviklingen og appelerer til medlemmerne af Folketinget. De skriver:
'Miljøstyrelsen sagde på mødet, at kommunerne måske fortsat kan give nogle tilladelser til udvidelser, hvis miljøbelastningen fra en stigning i antal husdyr kompenseres ved andre virkemidler. Det er bare meget uklart, hvad det er for muligheder, kommunerne har. Der er dog ingen tvivl om, at det er meget restriktivt, hvad der fremover kan lade sig gøre i de berørte områder.
Det er kritisabelt, at Miljøstyrelsen ikke engang har kortlagt de muligheder, der er for at give godkendelser i disse områder - der er tekniske løsninger. Fx er det rimeligt at forvente, at etablering af de mange biogasanlæg som regeringen ønsker opført, skal kunne bidrage til at løse problemer med tab af kvælstof til vores sårbare vandområder.
Vi har i kommunerne lige nu mange sager liggende i Natur- og Miljøklagenævnet, og det kan være starten på en ny sagspukkel. Det er ikke holdbart, at vi i kommunerne igen kommer til at stå med problemer med myndighedsbehandling på et uklart grundlag.
På høje tid
Miljøstyrelsen lagde vægt på, at vi skal bruge bedst tilgængelig viden i de konkrete vurderinger af vandområdernes sårbarhed. Samtidig indrømmer Miljøstyrelsen, at stoppet for udvidelser af husdyrbrug bliver baseret på data fra CHR (Centrale Husdyr Register), som er fejlbehæftet for nogle besætningstyper.
Mødet bekræftede, at der er god grund til at være frustreret over, at sagsbehandlingen på landbrugsområdet går i stå, og at det ser ud til, at det i store områder af landet fra nu af er stort set umuligt at udvide husdyrbrug.
I en tid, hvor vi måske er på vej ud af den økonomiske krise, og hvor landbruget har allermest brug for, at myndighederne kan levere de nødvendige godkendelser, er det ikke dette, vi har brug for. Vi lokale politikere er enige om, at Folketingets medlemmer må tage ansvar for den uholdbare situationen - det er på høje tid!' slutter de fem udvalgsformænd deres udtalelse.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.