
”Styr turbulensen, styrk innovationen”;
Børsens Forlag, Købehavn 2008.
Oversat af Annette Rosenberg.
295 s., indb., stikordsreg.
Kr. 460 inkl. moms; bogklubpris kr. 399 inkl. moms.
ISBN 978-87-7664-280-8.
I bogen ”Legende magt” fra Hans Reitzels Forlag 2008, tidligere anmeldt her på dknyt.dk gennemgår Niels Åkerstrøm Andersen brugen af leg i forskellige former i offentlige, private og frivillige organisationer. Efter forfatterens mening er anvendelsen af leg blevet en usynlig magtfaktor, som ikke bliver brugt for legens skyld i sig selv eller for den personlige udviklings skyld. Det er en relevant diskussion af, hvordan legen bør bruges.
Nu kommer så Fons Trompenaars med en – ud fra et andet perspektiv – stærk opfordring til leg. Han siger: ”Mange af os falder i den samme fælde, når vi er på jagt efter geniale nye ideer. Vi smøger ærmerne op og siger: ’Så er det på tide at komme i gang med at arbejde’. Men hvis vi kigger på den kreative proces, tyder det på, at vi skulle sige præcis det modsatte – vi burde smøge ærmerne op og sige: ’Så er det på tide at komme ud og lege’”. Ifølge Trompenaars fører humor og leg til kreativ tankevirksomhed. Den ligger inden for samme tema, som de bøger om innovation, der tidligere er anmeldt her på dknyt.dk
Fons Trompenaars er sammen med Charles Hampden-Turner, den højt respekterede britiske ledelsesfilosof, ejer af The Trompenaars-Hampden-Turner Group, Amsterdam, Holland, som arbejder med interkulturel ledelse, innovation og kreativitet. Trompenaars og Hampden-Turner er sammen og hver for sig forfattere af en lang række internationalt anerkendte bøger om ledelse. Bl.a. ”Riding the Waves of Culture”.
Efter at have studeret økonomi ved Vrije Universiteit, Amsterdam tog Trompenaars sin Ph.D. ved Wharton School, Pennsylvania, USA – støttet af den hollandske regering. Derefter arbejdede han hos Royal Dutch/Shell fra 1981-1989, (hvorfra der i tidens løb er kommet så mange nytænkende ledelsesforskere). Derefter oprettede han Trompenaars Hampden-Turner Intercultural Management Consulting (oprindelige: The Centre for International Business Studies).
Fons Trompenaars er Visiting Professor ved det internationale MBA-program, Erasmus University-Rotterdam School of Management.
Formålet med bogen
Formålet med bogen er at udfylde det tomrum, der synes at eksistere mellem de bøger, der beskriver, hvordan man udvikler flere kreative mennesker, og dem, der beskriver, hvordan organisationerne kan skabe en innovationskultur, som kan anvende denne kreativitet konstruktivt og ikke virke hæmmende.
Kernefilosofien i bogen er, at der skal skabes sammenhæng mellem udviklingen af mennesker som individer, herefter som teams og hvordan det skal resultere i en bæredygtig organisation.
Det handler om samfundet
Der tales og skrives jo meget, om hvordan stadig ny udvikling er nøglen til overlevelse i erhvervslivet. Det er jo også helt rigtigt, men set i den offentlige sektors perspektiv, stopper det ikke ved den enkelte organisations overlevelse. Her må vi gå et niveau højere op og sige, at det handler om hele samfundets bæredygtighed og livskvalitet. Der må gives meget mere plads til udvikling af nye tanker hos den enkelte, både ansat og bruger, i teams og i den enkelte institution. Det er vanskeligere end for den enkelte private virksomhed for i modsætning til denne, skal kreativitet og innovation også hele tiden ses i et samfundsmæssigt helhedsperspektiv. Her skal man i sandhed både kunne blæse og have mel i munden.
Et dilemma
Samtidig med at en række undersøgelser – og eksempler (lidt færre) fra praksis viser innovation er stedse vigtigere og dermed også mulighederne for og evnerne til at agere kreativt bør øges på alle områder – ikke blot med hensyn til produkt- og teknologiudvikling men også på f.eks. serviceområdet, hindres denne udvikling ved at bl.a. uddannelsessystemerne lige fra de mindste klasser bliver mere og mere kontrolleret i retning af nøje fastlagte, målbare prøver.
Også i arbejdslivet indføres – i høj grad i den offentlige sektor her i landet, efter denne anmelders mening – kontroller og processer, der i høj grad sløver de kreative processer. Ser vi helt overordnet på dette dilemma er der kræfter, der søger at hindre den stadig større mangfoldighed, som kunne være en kreativ og innovativ kraft ved at lægge alle mulige hindringer i vejen, hvoraf standardisering af alt blot er en af de ødelæggende foranstaltninger.
Fons Trompenaars siger, at der tre ”seriemordere”, som truer den kreative tankegang: Den antagelse, at
1. der er én eneste optimal måde at løse næsten enhver udfordring på,
2. den bedste måde at se den komplekse verden på er lineær, d.v.s. at den ene side udelukker den anden,
3. den bedste form for undervisning i ledelse er rettet mod styring og stilet mod at undgå og udelukke fejltagelser.
Netop om ændring i tankegangen om, hvordan man løser dilemmaer er et centralt tema i bogen. Det handler om at få mennesker samlet om at afdække, hvilke værdier og adfærdsmønstre, de deler, og hvor de er forskellige.
Bogens opbygning
Bogen giver ledere/læserne et sæt nye metoder, som kan gøre deres organisationer mere innovative og overlevelsesdygtige. Fons Trompenaars taler selv kun om ledere, men det er denne anmelders håb, at
bogen får en bredere læserkreds end ledere i snæver forstand. Og lad det være sagt allerede her, den er så velskrevet og let læselig, at det bør fremme det ønske.
”Styr turbulensen, styr innovationen” er bygget op med tre centrale niveauer af den innovative kultur som disposition: den enkelte, teamet og organisationen. En organisation kan ikke være innovativ, hvis der ikke er et antal kreative enkeltpersoner, der arbejder på at få opfyldt deres drømme. Samtidig kan man godt sætte nogle kreative mennesker sammen og ende med et team, der rent faktisk er meget ukreativt!
Og en organisation kan godt have nogle afdelinger, der hver for sig er særdeles innovative, men sammen helt dysfunktionelle. Det er mulighederne for at skabe det unikke på hvert niveau og samlet, bogen behandler og den slutter med et kapitel med konkrete ideer og handlingsplaner.
Humor som bærebølge
Som bærebølge bruger Fons Trompenaars i høj grad den funktionelle brug af humor. Han peger på, at både (seriøse) komikere som John Cleese, som han har arbejdet sammen med, John Sullivan og Matt Groening og filosoffer som Arthur Koestler er overbeviste om, at humor og kreativitet hænger sammen.
Forfatteren citerer Arthur Koestler for påvisningen af, at humor bygger på bi-sociation – evnen til mentalt og emotionelt at bevæge sig ad begge grene i en tvedelt tankerække, hvor erkendelsen af fremprovokerer latter. Bi-sociation via humor giver ledere et mere komplekst perspektiv på deres organisation: det giver mulighed for en både-og-vinkel snarere end en enten-eller-vinkel på modsætninger forbundet med ledelse og organisation. For at humor skal udvikle sig til kreativitet, siger forfatteren, skal fusionen mellem to referencerammer gøre mere end blot at skabe et sammenstød og få os til at le. Det kan en enkel vittighed gøre. Tingene skal smelte sammen til en højere mening.
Her er det fristende at spørge, om de offentlige institutioner i deres mange besparelsesseminarer kunne forestille sig en problemstilling, der hedder besparelser og samtidig markant serviceforøgelse? Hvis vi lader borgerne køre gratis med de offentlige transportformer kan vi så få råd til bedre og billigere mad til plejehjemsbeboerne?
Naturligvis har den alvorlige og seriøse læser ret i, at humor kun er en af de måder, man kan angribe dilemmaer effektivt på. Men det er en metode, der – som det demonstreres i denne bog - er alt for underkendt i forhold til resultaterne.
Kendt viden sat ind i en ny sammenhæng
Især i forbindelse med gennemgangen af den personlige kreativitet, men også under behandlingen af teams og organisationer, inddrager Fons Trompenaars en lang række tidligere forsøg og erkendelser af, hvad der fremmer kreativitet og sætter den så ind i en ny og gennemtænkt sammenhæng og viser gang på gang, hvordan vores normale lineære, todimensionelle tankegang hindrer løsninger, der reelt ligger snublende nær. Man kan håbe, at den nye forskning i, viden om – og brug af flerdimensionelle virtuelle verdener kan styrke evnen til kreativ tænkning.
Betydningen af mangfoldighed
En række undersøgelser tyder på, at hvis teams skal være kreative og bedre problemløsere er mangfoldighed en afgørende faktor. Uheldigvis er der ikke mange teamledere, der tror på denne sammenhæng – og man kan tilføje, at de som regel heller ikke har de store muligheder for at etablere grundlaget. Resultaterne af undersøgelserne er dog ikke entydige.
Et forskningsarbejde på basis af de seneste 50 års undersøgelser har vist, at synlige forskelle som f.eks. race/etnicitet kan have negativ indflydelse medens forskelle i funktionsområde, uddannelse og/eller personlighed som regel medfører forbedrede præstationer. Til disse observationer må man sige, at der som hovedregel er tale om undersøgelser fra USA.
Dansk kultur, som allerede lægger stor vægt på tværfaglighed, vil uden tvivl være med til at øge præstationerne ved en endnu mere bevidst sammensætning af teams. Desuden må man også sige, at det først nu er ved at blive mere tydeligt, hvordan sådan teams skal ledes.
At tværfagligheden er af største vigtighed, fremgår af den kendsgerning, at de fleste kreative gennembrud finder sted mellem fag/discipliner. Endnu er det som regel sådan, at specialister skal overtales til at høre på specialister fra andre områder – og lære at lytte til hinanden. Der er behov for en lederrolle som koordinator, som kan hjælpe specialområder med at skabe forbindelser udadtil, tilføre nye medlemmer og – som det siges i bogen – droppe andre, hvis det er påkrævet.
Bogens værdi
Lige som i sine øvrige bøger viser Fons Trompenaars i ”Styr turbulensen, styrk innovationen” sit store talent for at forene både egen og andres forskning med det, der foregår i den praktiske verden, så der skabes en synergieffekt. Der er ikke noget at sige til, hvis der indtræder en vis træthed ved igen og igen at få projiceret betydningen af kreativitet og innovation op på det store lærred i alle mulige sammenhænge; men her gøres det på en ny og overbevisende måde.
Derfor er bogen relevant for alle, der i den ene eller anden egenskab gerne vil medvirke til bedre løsninger på problemerne og større indsigt i mulighederne såvel på det personlige niveau, i gruppesammenhæng og organisatorisk – og i sidste ende samfundsmæssigt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.