Af Tina Sauvr
KOLDING: - Men det er et misforstået hensyn, mener man hos De Frie Fugle i Kolding, som er et værested for tidligere misbrugere. Her kom ønsket om et rygestoptilbud fra brugerne selv. Efter et mislykket forsøg med en hypnotisør blev Sund By Kolding kontaktet, og en gruppe på otte deltagere har gennem tre måneder mødtes jævnligt med en instruktør. Frank Anton Møller er en af deltagerne på kurset, som efter næsten 40 år som ryger nu har været røgfri i to måneder og fem dage.
- At holde op med at ryge har en nærmest Skipper Skræk-agtig effekt. Jeg har fået energi og svømmer, dyrker styrketræning - og så kan jeg cykle, så jeg tror det er løgn. Jeg vidste fra tidligere forsøg på rygestop, at jeg ville mærke hurtige forbedringer. Men jeg har ikke været klar til at stoppe helt de andre gange, siger Frank Anton Møller, som også fremhæver de andre deltagere og instruktøren som afgørende for succeen.
- Det er sværere for ex-misbrugere at stoppe end hr og fru Danmark, fordi rygningen hænger sammen med stof-afhængigheden og vores livserfaring. Stofferne var det vigtigste, men når den trang var stillet, gjorde jeg alt for at få en cigaret. Jeg har været clean i 10 år og ni måneder, og faktisk var det nemmere at komme af med heroinen end nikotinen. Man bliver mindre påvirket af tobak, men det er vanemæssigt stærkere, siger Frank Anton Møller.
Ud af de otte deltagere i gruppen, er tre blevet røgfrie. Alle i gruppen har gjort et helhjertet forsøg på at stoppe, og det er lykkedes for seks af dem at holde op eller ryge mindre i en periode.
- Det er et flot resultat. Alle hos De Frie Fugle har været meget engagerede og virkelig villet det. Al erfaring viser, at rygere ofte har brug for flere forsøg, inden det lykkes at stoppe med cigaretterne, siger rygestopinstruktør Gerda Nielsen, som vil følge op på gruppen efter sommerferien.
- Hvis folk for nylig er blevet clean, kan rygestop være et ambitiøst projekt. Men hvis de har motivationen, går vi videre med det. Det har også en afsmittende effekt. Da vi alle gik rundt med vores plastik-cigaretter, var her nærmest eufori og megen snak, siger medarbejder Rolf Høeg Baumann, der selv er blevet røgfri efter kurset.
Sundheden skal være lige for alle
Misbrugere er lige så motiverede som den brede befolkningen for at holde op med at ryge, men rygestoppet er ofte forbundet med særlige udfordringer og vanskeligheder.
- Mange af de nuværende tilbud om rygestop er rettet mod folk i den brede befolkning, som også har taget tilbudet til sig. Men der er behov for at udvikle anderledes rygestoptilbud til alle grupper i samfundet, som gerne vil holde op med at ryge, siger røgkoordinator Susanne Ollendorff om baggrunden for, at Sund By Kolding har oprettet et særligt rygestopkursus hos De Frie Fugle.
Foto: Frank Anton Møller og instruktør Gerda Nielsen foran de tre flag, som viser antallet af "Røgfrie Fugle'.
Tina Sauvr er sundhedsformidler i Kolding Kommune.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.