Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Når politikerne selv taler direkte ind i det tabloide format

FOLKEMØDE Søren Pind (V) forsikrede på Folkemødet, at det aldrig er ham, der vil lave forhåndsaftaler med journalister om det, der ikke må spørges om
15. JUN 2011 18.13

Af Knud Abildtrup

BORNHOLM: - Én af grundene til, at du er så populær, Søren Pind, er at du taler direkte ind i det tabloide format, fik Ulrik Haagerup indskudt, da han af den interviewende udviklingsminister blev bedt om at beskrive mediernes udvikling på det seneste.

Haagerup kritiserede - ligesom før ham Haarder - mediernes tiltagende tabloidisering på bekostning af politisk substans, og slog til lyd for, at det er ok, at medierne bliver personlige, når det har en politisk betydning - men kun dér.

Hykleri
Dermed smed han Pinds sag om rabatkort hos tøjfirmaet Sand hen i bunken af 'roden-i-skraldespandssager', der ikke burde have fået den plads, de fik. Mens politikere, der selv argumenterer mod brug af privatskoler, selv må regne med at blive stillet til regnskab, når de selv gør brug af dem. For så handler det om hykleri - ligeså vel som hvis en erklæret abort-modstander selv får abort.

Den del af den aktuelle demokratiske debat, der handler om spændingsfeltet mellem politik og medier fik et anderledes afsæt i Danchells Debattelt under Folkemødet, da politikere under overskriften 'Journalister i demokratiet - eller er de?' for en gangs skyld skulle interviewe mediefolk - fortrinsvis redaktører.

Etiske standarder under lavmålet, personfiksering og udokumenterede historier, der blot hopper fra det ene netmedie til det andet, var på tapetet, ikke mindst, da indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) 'interviewede' chefredaktør på Politiken, Bo Lidegaard, og da udviklingsminister Søren Pind 'interviewede' nyhedsredaktør i DR, Ulrik Haagerup.

Og 'interviewede' med et vist forbehold - for som det næppe kan overraske blev der i høj grad tale om meningsudvekslinger.  

Helt fair
Pind lagde selv meget vægt på, at han selv aldrig er den, der forlanger forudgående aftaler med journalister om indholdet af live-interviews, og undrede sig på den baggrund over, at DR angiveligt ikke tillader den slags aftaler.

Haagerup kaldte det helt fair - ikke mindst over for seerne - når journalister træffer aftaler om emnekreds, men derimod en problematisk uskik, når de særlige rådgivere - spindoktorer' forlods stiller krav om at vide, hvilke spørgsmål, der må stilles til politikeren, der ellers ikke er interesseret ...

Bertel Haarder, der som bekendt har opnået at blive berømt/berygtet for heftige vredesudbrud under et tv-interview, hvor der også var en af den slags aftaler på spil, sad på forreste række under Pind-Haagerup-seancen med et lidt stramt smil - men fik én af sine egne pointer frem, da Haagerup sluttede af.

Det klæ'r ikke magten
Nyhedsredaktøren blev bedt om at svare på, hvad politikerne kan gøre for at modvirke tendenserne til tabloidisering. Han talte imod tendensen til at vinkle politik efter skabelonen skurk, offer, konflikt og drama - og opfordrede direkte Pind og alle andre politikere til at lade være med selv at tale ind i det tabloide format - men opfordrede samtidig journalisterne til at droppe den ulyksalige symbiose med eksperter, så de mere og mere bliver brugt som meningsmagere i stedet for eksperter på deres fagområde. 

'Yes', brølede Haarder - lavmælt, men så hørbart i teltet, at tilhørerne blev mindet om hans kæpheste, at dem, der har kameraerne, har magten, og at det er uretfærdigt, at pressen godt må gå efter politikerne, men at regeringen så ikke må svare igen.

For det bør de nemlig ikke, som Bo Lidegaard slog til lyd for: Politikerne  bør holde sig for gode til at gå personligt efter borgere og andre, der udtaler sig kritisk om deres politik. 'Det klæ'r ikke magten', som han sagde.