
Af FADD-formand Tine Theker Stryhn
Børnene fra Brønderslev skal nu have ro og modtage al den professionelle hjælp, de har brug for. Men politikerne på Christiansborg skal ikke have ro - de skal tværtimod i arbejdstøjet og finde ud af, hvordan vi som samfund undgår, at Brønderslev-sagen gentager sig i en ny forklædning. En del af svaret er en ny økonomisk model for finansieringen af disse sager.
Der skal handles nu
Det mener vi i Foreningen af Danske Døgninstitutioner (FADD), hvor vores medlemsinstitutioner arbejder med nogle af de mest udsatte børn, unge og familier i Danmark, og som med bekymring har fulgt de seneste års sager om omsorgssvigt og vanrøgt - senest i form af den fremragende og samtidig gruopvækkende dokumentar om Brønderslev-sagen i DR1.
Vi så det i Tønder, vi så det i Mou, og nu ser vi det igen i Brønderslev-sagen. Vi ser kommuner, der på det groveste svigter deres opgave, måske både fordi de ikke fagligt magter den, men formentlig vigtigere fordi de af hensyn til deres økonomi lukker øjnene for alarmerende indberetninger. Om løsningen er en ny finansieringsmodel, øremærkede penge til de tungeste sager eller regionale centre med faglig ekspertise og økonomiske ressourcer, det må politikerne afgøre. Men der skal handles nu.
For FADD er det ikke nok, at kommunerne har mulighed for at hente hjælp i VISO, der som en del af Servicestyrelsen yder gratis hjælp til kommuner i blandt andet de sværeste børnesager.
Tænk helt nyt
Hverken på Lolland eller i Brønderslev hentede man jo hjælp i VISO, da forældrene nægtede at åbne dørene for socialrådgiverne, og indberetningerne hobede sig op. Og hvorfor gjorde man ikke det? En søskendeflok på ti og tanken om, hvad den kunne koste kommunekassen, var åbenbart nok til at få kommunerne til at tøve med at hente hjælp udefra. Kommunerne vil ikke indrømme det, men de har brug for, at politikerne på Christiansborg påtager sig ansvaret for at tænke nyt i forhold til de økonomisk allermest belastede familier i Danmark.
Vi opfordrer politikerne til efter sommerferien at nedsætte en arbejdsgruppe, der kan analysere den nuværende finansieringsmodels fordele og ulemper og komme med nogle mulige nye modeller for, hvordan kommunerne kan hjælpes, når de får mistanke om, at der er en voldsomt stor børnesag under opsejling.
Vi skylder de allermest udsatte børn og unge i Danmark det bedste, vi kan finde på. Og hvis det - som vi har mistanke om - er økonomien, der får nogle kommuners forvaltninger til at lukke øjnene for den virkelighed, som de åbenbart har fået dokumenteret via billedmateriale fra politiets besøg i hjemmet, så er det ikke godt nok. Måske det her er et udtryk for, at det kommunale selvstyre ikke fungerer. Politikerne på Christiansborg må tage stilling til, hvilke vilkår vi som samfund vil acceptere for vores børn anno 2011.
Formand for Foreningen af Døgninstitutioner i Danmark, Tine Theker Stryhn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.