DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Mette F. på pressemøde: Yderligere restriktioner på vej i nordjyske kommuner
Dagens pressemøde foregik virtuelt efter udbrud af coronavirus i Folketinget.
Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix

Mette F. på pressemøde: Yderligere restriktioner på vej i nordjyske kommuner

Alle danske mink skal aflives, og flere nordjyske kommuner får yderligere restriktioner end resten af landet efter særlig mutation blandt mink.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger på et pressemøde, at alle danske mink skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker.

I nordjyske kommuner vil der desuden blive indført flere tiltag, der går længere end de nationale, lyder det. Særligt Hjørring, Frederikshavn, Vesthimmerland, Læsø, Thisted, Brønderslev og Jammerbugt kommuner er hårdt ramt, oplyser statsministeren på pressemødet.

Sundhedsmyndighederne har endnu ikke de konkrete tiltag og restriktioner klar i dag, onsdag. De vil blive præsenteret torsdag. Ifølge statsministeren "vil der være tale om en nedlukning, der går længere end de nationale restriktioner".

Der er i øjeblikket registeret 12 personer med muteret virus. Den muterede virus har vist sig at reagere svagt over for antistoffer, og dermed kan en fremtidig vaccine være i fare.

Mette Frederiksen siger, at smitte i mink er en trussel mod folkesundheden.

Mister et livsværk

Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet sættes ind for at aflive alle mink. Aflivningen gælder hele minkbestanden - også avlsdyr.

Mette Frederiksen siger henvendt til minkavlere:

- I mister livsværk, som i nogle tilfælde er gået i arv igennem flere generationer. Det er en sorgens dag for jer og for alle, der arbejder i minkerhvervet. Det er regeringen bevidst om, siger hun.

Ifølge de seneste tal fra Fødevarestyrelsen er der konstateret coronasmitte på 207 minkfarme. 67 minkfarme har fået aflivet deres besætning, og 23 minkfarme er under mistanke. I alt skal 15-17 millioner mink aflives, siger rigspolitichef Thorkilde Fogde.

Myndighederne har ellers forsøgt at inddæmme smitten blandt minkene. Men det er ikke lykkes i tilstrækkelig grad.

Ritzau / ibs