
Ugen startede med pæne ord om det socialdemokratiske fyrtårn Ritt Bjerregaard, der døde lørdag den 20. januar 81 år gammel. "Ritt er her ikke mere. Det er meget svært at forstå. Få har som hun gennemboret det ene glasloft efter det andet", lød det bl.a. mandag fra statsminister Mette Frederiksen (S). Bare få dage senere reagerede chokerede politikere fra Københavns borgerrepræsentation på, at en lille gruppe i Ungdomshuset på Jagtvej havde festet for at fejre Ritt Bjerregaards død. Den fejring kan koste Ungdomshuset dets kommunale tilskud, lød det fra flere politikere, der nu overvejer situationen.
Samspillet mellem politikere og forvaltning fører hver uge til historier i DK Nyt. Det kan være fyringen af en kommunaldirektør efter ti år på posten, fordi politikerne af en eller anden grund ønsker sig en "anden profil" - som i Billund. Det kan også være historien om, at et udvalg går stik imod forvaltningens anbefaling med efterfølgende dønninger i byrådet som i Viborg, hvor klima og miljøudvalget var gået mod en faglig vurdering om naturbeskyttelse. Eller det kan være historien om en borgmester, der laver sagsbehandling uden om forvaltningen, som nu i Aalborg, hvor beslutningen om produktionsstøtte til en tv-station for nogle år siden blev truffet via mail på 25 timer.
Stadig flere børn i folkeskolen går i specialtilbud - og også andelen af de helt små, der starter skolelivet i et specialtilbud, er stigende, når man sammenligner med tal fra 2015/2016, viste en Momentum-undersøgelse denne uge. Den udvikling skal vendes, lød det fra KL, for selvom nogle børn helt sikkert har brug for et særligt skoletilbud, så bør det brede fællesskab i højere grad afløse den stigende grad af opdeling, mener KL.
En langstrakt kamp om Amager Fælled og mulighederne for at erstatte natur med byggeri fortsætter - nu med at bygherren Byg & Havn kærer en tidligere kendelse fra byretten, der forbyder byggeri, før en retssag om området er afgjort. Konkret skal Landsretten nu tage stilling til, hvorvidt en lokalplan og en VVM-redegørelse for området er gyldig. Dokumenterne er godkendt af Københavns Kommune.
Ti projekter til sikring af strande og kyster mod oversvømmelse og dårligt vejr i 12 kommuner fik denne uge økonomisk statsstøtte for tilsammen 150 mio. kr. Men de midler er langtfra nok, lød det fra mange af de områder, der ikke blev tilgodeset med støttekroner. Der blev i de i alt 17 ansøgninger søgt om tilskud på tilsammen 857 mio. kr.
Penge i en noget større skala kommer med delvis privat finansiering i spil i en fremtidig kæmpe energipark i Ringkøbing-Skjern. Her har kommunen indgået et samarbejde med udvikleren GreenGo Energi om projekt Megaton, der i 2030 skal producere en mio. kr. grønne brændstoffer. Pris for projektet er 60 mia. kr. Og ved Ringsted investerer energiselskabet BioCirc omkring 5 mia. i et stort projekt med bl.a. biogas, solceller og vindmøller.
Kommunerne knokler i øvrigt fortsat med afklaring af borgeres mulighed for at overgå til til fjernvame. Den seneste opgørelser viser, at fire ud af ti fortsat venter, og nu ønsker KL at komme i dialog med regeringen om, hvad der skal til for at få sat turbo på udrulningen. Bl.a. ved en "ja tak"-ordning i de områder, hvor der kommer fjernvarme, og med en fjernvarmepulje med nok midler, så ingen projekter behøver at blive sat på pause undervejs, siger formand for KL's Klima- og Miljøudvalg og borgmester i Frederikshavn Birgit S. Hansen (S).
Og nu vi er ved energiformer, så er det nærmest fascinerende, at man i Aarhus - i forbindelse med anlæg af geotermisk fjernvarme - begynder arbejdet på de første brøndanlæg ved at bore ikke mindre end 2,5 km. ned i jorden.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.