
Andelen af ældre danskere, som er i arbejde, er steget betydeligt de seneste år, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
I december 2021 var 25 procent - altså hver fjerde - af de 65-69-årige i beskæftigelse. Det kan sammenlignes med 22 procent i december 2020 og 19 procent i december 2018.
I december 2011 var andelen blot 15 procent. Det vil sige, at andelen er steget med ti procentpoint på lige så mange år.
Senere folkepension
I Sampension peger markeds- og kunderådgivningschef Anne-Louise Lindkvist på den løbende stigning i folkepensionsalderen som en årsag til udviklingen.
- Samtidig har der også været fart på arbejdsmarkedet især det seneste år, ligesom stadigt flere ældre ønsker at fortsætte med at arbejde, hvis de har muligheden for det. Det bidrager også til, at danskerne generelt bliver længere på arbejdsmarkedet og går senere på pension, siger Anne-Louise Lindkvist.
I december 2021 var der i alt 323.221 personer på mellem 65 og 69 år. Af dem var 80.899 i beskæftigelse. Folkepensionsalderen, der altså har en finger med i udviklingen, er siden 2019 blevet gradvist forhøjet. Senest er den per 1. januar i år steget med et halvt år til 67 år.
Men også ledige ældre
Selv om andelen af ældre i arbejde har været stigende over en årrække, så er der stadig ældre, som oplever at blive valgt fra på grund af deres alder.
Tidligere har Beskæftigelsesministeriet kunnet fortælle, at det er halvdelen af de ledige over 50 år, der oplever at blive fravalgt grundet fødselsdatoen.
Der er ikke planlagt yderligere stigninger i folkepensionsalderen før 2030, hvor den hæves til 68 år.
- På den længere bane er der udsigt til en stadigt stigende folkepensionsalder herhjemme og dermed også øget tilbagetrækningsalder blandt danskerne. Det vil blandt andet betyde, at danskerne på sigt vil få større og større pensionsopsparinger, og at der dermed bliver stadigt mere at gøre godt med som pensionist i sidste ende generation for generation, siger Anne-Louise Lindkvist.
Tallet fra Beskæftigelsesministeriet bygger på en evaluering foretaget i årene 2018-2021.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.