dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Krisen kradser og retorikken spidser til

SKET I UGEN - OGSÅ SOM PODCAST Kanterne trækkes ikke bare stadigt mere op i valgkampen - men fornemmes denne uge også i flere kommuners og forvaltningers retorik og handlinger.
14. OKT 2022 11.50

Denne uge spidsede det til på adskillige fronter.

Med energikrise og økonomisk krise forudser vismændene fald i beskæftigelsen. Den højeste inflation i 40 år påvirker i forvejen stramme kommunale budgetter, alt imens valgkampen til folketingsvalget bliver skarpere og giver fornemmelsen af, at den tilspidsede retorik giver efterdønninger i kommuner og forvaltninger.

Inden dykket i efterdønningerne landede der fredag to nye kommunaldirektører i det kommunale landskab.

Bornholms nye kommunaldirektør hedder Sine Sunesen – hun kommer fra jobbet som adm. Direktør for Akademikerne Centralorganisation – og har bl.a. også været direktør i KL og forbundsformand for Djøf. Hun afløser Johannes Nilsson, der blev fritaget for tjeneste i marts.

Faxe Kommune forfremmer den konstituerede Thomas Knudsen til ny fast kommunaldirektør. Da den tidligere Carsten Riis fik nyt job i sommer, overtog Knudsen efter 3 år som direktør. Han har tidligere haft chefstillinger i Kalundborg og Slagelse kommuner.

Og så til den tilspidsede retorik denne uge har budt på i flere kommuner:

I Helsingør er tre medarbejdere i en whistleblowerenhed blevet interviewet i forbindelse med en advokatundersøgelse af arbejdsmiljøet. Det har ifølge fagforeningerne HK og Djøf fået Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), til at "udvise grænseoverskridende adfærd" over for dem, hvilket de skriver i et brev til politikerne i økonomi- og erhvervsudvalget. Borgmesteren skulle desuden via tredjepart have "udtalt trusler" over for de tre ansatte, der nu er sygemeldte. Borgmesteren afviser anklagerne.

På Langeland vakler kommunalbestyrelsens brede konstituering. Det er, ifølge viceborgmester René Larsen (S), gået fra et bredt samarbejde til en kampplads præget af dårlig stemning og intern mistillid. Viceborgmesteren taler nu om at bryde konstitueringen og fratage V, K og R de formandsposter, de fik tildelt på valgnatten.

I medierne var det en stor sag, at den konservative statsministerkandidat Søren Pape siden 2013 har boet i en ejendom i Viborg, der oprindelig var planlagt til bofællesskab, men som dengang blev til to lejligheder. Viborg Byråd skulle denne uge sende et svar i sagen til Bolig- og Planstyrelsen, og et samlet byråd, på nær Enhedslistens repræsentant, bakkede op om et advokatfirmas konklusion, der ikke har noget at udsætte på boligselskabets ageren. Til gengæld fik Enhedslistens Aksel Rosager Johansen hård kritik for, hvad hans byrådskolleger opfattede som mistænkeliggørelse og insinuationer i sagen.

I Aarhus var det farvel og tak til direktøren for sundhed og omsorg, Hosea Dutschke, efter 16 år på posten - bl.a. efter flere kritisable sager i ældreplejen og kritik af ledelsesstilen i forvaltningen, der fx tidligere har fået medarbejdere til at udvandre fra et møde i et samarbejdsudvalg. Et parløb over to valgperioder med den tidligere ældrerådmand Jette Skive (DF) sluttede, da hun forlod byrådet fra nytår. Rådmandsposten blev da overtaget af Venstres Christian Budde.

I Aalborg førte en undersøgelse af mulig overvågning af medarbejderne i den tidligere familie- og beskæftigelsesforvaltning til afskedigelse af to ledere. Der var ganske vist ikke tale om overvågning, da den eksterne undersøgelse kun fandt kendt viden. Til gengæld fører rapporten til, at to ledere fratræder - bl.a. pga. en polarisering i medarbejdergruppen, hvor ikke alle føler sig set og værdsat.

Og endelig til Nyborg, hvor kommunens hoved-MED-udvalg nu reviderer sin tidligere udmelding til medarbejderne for at slå fast, at alle ansatte har ret til at udtale sig inden for rammerne af offentligt ansattes ytringsfrihed. Det sker efter henstilling fra Folketingets Ombudsmand, efter at kommunen i forbindelse med en undersøgelse af arbejdsmiljøet i forvaltningen havde bedt medarbejdere om ikke at gå anonymt til pressen. 

Sidste frist for at få de kommunale budgetter andenbehandlet og endeligt vedtaget er lørdag. Årets budgetproces er kort sagt overstået og afventer nu Indenrigsministeriets sammentælling og dom over det samlede resultat. Blandt de seneste i denne uge var onsdag Lemvig, der overskrider den tildelte skattestigning med 0,04 procentpoint. Kommunen havde spurgt i ministeriet, om det mon gik an at runde 0,106 op til 0,11, og uden at sige direkte god for overskridelsen lod ministeriet forstå, at det nok ikke ville udløse en sanktion. Dagen forinden havde Køge færdiggjort sit budget, også med en skattestigning - men med en kraftigere overskridelse. Det skete ved hjælp af to flertal, et meget smalt der vedtog skattestigningen, og et lidt bredere til at bruge pengene.

DK Nyt har omtalt alle budgetter efterhånden som der er indgået aftaler om dem eller de er blevet vedtaget. Find dem alle i vores Budget 2023-tema.

Et sæde i Folketinget trækker - også for politikere, der idag har sæde i EU-Parlamentet (EP) - og i nogle tilfælde vil valg medføre markante partipolitiske forandringer i Bruxelles. Fx går to af Venstres nuværende fire medlemmer i EP nu efter en plads i Folketinget: Søren Gade og Linea Søgaard-Lidell, og vælges de, skal der nye folk til Bruxelles. To af stedfortræderne har ikke tænkt sig at tage til Bruxelles, mens den fjerde stedfortræder ikke afviser. Det er byrådsmedlem i Hvidovre Charlotte Munch, der også stiller op til Folketinget. Hun har dog skiftet parti fra Venstre til Danmarksdemokraterne, og hvis hun ikke kommer i Folketinget kan hun altså i stedet bringe Danmarksdemokraterne til Bruxelles

En lignende situation opstår, hvis to DF´ere, Peter Kofod og hans første stedfortræder til EP Anders Vistisen, kommer i Folketinget. I givet fald bliver det De Konservative, der får en plads i Parlamentet, fordi den næste på listen, Ringsted-politikeren Tina-Mia Eriksen er hoppet fra DF til De Konservative.

Følg iøvrigt opstillingerne folketingesvalget på FV22.

Den fortsatte energikrise går nu bl.a. også ud over oprydningen af Cheminova-forureningen - de skyhøje energipriser betyder nemlig, at udbud til oprensning af pesticider og kviksølv fra Høfde 42 må gå om, og at oprensningen trækker endnu længere ud.

Og endelig så siger det vel også noget om den tilspidsede situation med krisen på energifronten, at en af ugens historier var om Festivalen Fanø Vesterland, der huggede strøm fra kommunen: toiletvognene blev uden tilladelse koblet til strømforsyningen i en SFO - og festivalen fik også lige beskadiget strømforsyningen under jorden, da der blev banket teltpæle i. Kommunen sender en regning!

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/krisen-kradser-og-retorikken-spidser-til

GDPR