
Umiddelbart ser de danske kommuners klimaindsats særdeles ambitiøs ud. Over to tredjedele af kommunerne, har i dag ret til at kalde sig for 'klimakommune' og antallet af underskrevne 'kurveknækkeraftaler' stiger støt. 66 procent af kommunerne opgør klimabelastningen i kommunens geografiske område og 57 procent har nedskrevet en klart defineret målsætning for, hvordan CO2-udledningen skal reduceres.
Det fortæller Erhvervsmagasinet CSR i et nyhedsbrev.
Men det er kun tilsyneladende, kommunerne har godt fat i klimaprolematikken, for mange mangler en klar strategi for, hvordan der mest effektivt gøres en indsats. Manglen på klare strategier betyder, at vigtige elementer i klimaarbejdet bliver overset, viser en undersøgelse, den grønne tænketank, Cincito, har gennemført.
Kommunerne bliver blandt andet spurgt, om de arbejder aktivt med at fremme reduktioner af drivhusgasser hos kommunens borgere gennem fx gennem energibesparelser, fremme af cykling og øget brug af offentlig transport? Til det svarer 34 procent, at de slet ikke eller i mindre grad gør en indsats.
Det undrer Concito-formand Martin Lidegaard:
- Set i lyset af at husstandene tegner sig for næsten en tredjedel af det samlede danske energiforbrug, er det bemærkelsesværdigt, at der ikke er flere kommuner, der sætter ind på det her område. Når du spørger borgerne, så mener de, at det er politikernes ansvar at gøre det let for borgerne at gøre det rigtige.
- Hvis folk gerne vil energirenovere deres hus, skal der være ét nummer de kan ringe på og få gratis rådgivning. Det skal også være let og billigt at vælge bussen eller cyklen i stedet for bilen. Jeg mener, at kommunerne overser en stor mulighed for nedbringelse af den samlede klimabelastning ved ikke at prioritere det her område, siger Martin Lidegaard.
Hos Kommunernes Landsforening (KL) er man uforstående overfor kritikken. Birthe Rytter Hansen, der er fuldmægtig i afdelingen for teknik og miljø, mener generelt, at adfærdsregulering kræver mange resurser og siger til Erhvervsmagasinet CSRs nyhedsbrev:
- Hvis du vender tallene om, viser de, at der faktisk er omkrig 60 procent af kommunerne, der i nogen grad eller i høj grad gør noget for at fremme energibesparelser blandt borgerne og de kommunalt ansatte via adfærdsregulering. Det synes jeg er ganske godt, konstaterer hun og peger på, at der ikke eksisterer noget krav om, at kommunerne skal sørge for, at borgerne bruger mindre strøm eller vand.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.