

Det skaber vækst, og tilværelsen som selvstændig kan være en vej til bedre integration.
Mange indvandrere etablerer egen virksomhed og bliver selvstændige i stedet for lønmodtagere. Men en del af de nystartede virksomheder må dreje nøglen om allerede få år efter, de er etableret, skriver Erhvervs- og Økonomiministeriet.
Tal fra Erhvervs- og Byggestyrelsen viser således, at kun 30 pct. af de virksomheder, der blev startet af etniske iværksættere i 1999, eksisterede efter fem år. Det er 15 pct. lavere end gennemsnittet for alle iværksættervirksomheder, som var 45 pct. Efter fem års drift har virksomheder startet af etniske iværksættere desuden en betydelig lavere omsætning end virksomheder startet af etniske danskere.
For at give nyetablerede virksomheder bedre muligheder for at komme godt igennem den første tid og øge mulighederne for vækst har Integrationsministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet i et partnerskab med regioner og kommuner etableret Etnisk Erhvervsfremme.
Etnisk Erhvervsfremme vil omfatte et centralt videnscenter og foreløbig seks lokale enheder, der skal have den direkte kontakt med iværksætterne og virksomhedsejerne.
Centret skal sikre en national og koordineret indsats, der bygger på viden og erfaringer. Videnscentret placeres hos Væksthus Midtjylland i Århus. Det skaber en tæt sammenhæng til det etablerede erhvervsfremmesystem.
Lokale enheder i kommunerne
De lokale enheder i kommunerne skal have en opsøgende funktion og tilbyde vejledning til etniske iværksættere og virksomhedsejere. Indtil videre er Odense, Slagelse, Vejle, København, Aalborg og Århus kommuner med i initiativet.
- Personer med indvandrerbaggrund vælger oftere end resten af befolkningen at blive selvstændige frem for lønmodtagere. Det viser en initiativkraft, som vi må påskønne, understøtte og fremme. Etnisk Erhvervsfremme skal sikre, at flere iværksættere får succes. Dermed gavner nydanskere vores fælles økonomi, fordi der skabes vækst, siger integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).
- I iværksætterne med udenlandsk baggrund har vi et potentiale, som ikke bliver udnyttet i dag. En del starter uden at have forudsætningerne på plads, og for få etniske iværksættere benytter de mange gode tilbud, som vi allerede har til nye og mindre virksomheder - for eksempel i Væksthusene og de lokale erhvervskontorer. Det skal vi gøre noget ved, og Etnisk Erhvervsfremme er et flot eksempel på, at kommuner, regioner og stat går sammen i en fælles indsats, siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).
Etnisk Erhvervsfremme - baggrund og fakta
Af regeringsgrundlaget 'Mulighedernes samfund' fra 2007 fremgår det, at regeringen vil oprette et center for etnisk erhvervsfremme.
Forud for etableringen af centret har COWI gennemført en undersøgelse, der bl.a. viser, at mange personer med indvandrerbaggrund etablerer virksomhed uden at få professionel rådgivning. Ifølge COWI kan det være en medvirkende årsag til, at mange af virksomhederne må lukke inden for de første år.
Etnisk Erhvervsfremme etableres og finansieres i en fireårig periode af Integrationsministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet, regionale vækstfora samt Københavns, Århus, Odense, Aalborg, Vejle og Slagelse Kommuner.
Læs beskrivelse af initiativ
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.