VORDINGBORG: Peter og Mikkel Palmbo fra Stavreby ved Præstø arbejder på at udvikle en helt ny type ultralet fly fra en grisestald på Jungshoved. Projektet handler om at udvikle et fly, som bliver luftens svar på en landrover, hvorfor projektet er blevet kaldt 'ID-flyet - AirRoveren'.
Projektet er udvalgt blandt 1665 mulige landdistriktsprojekter, og er støttet økonomisk af Den Lokale Aktionsgruppe i Vordingborg (LAG-Vordingborg), og det er da også LAGen, der har indstillet projektet til FødevareErhverv som værende bland de bedste historier om god landdistriktsudvikling i Danmark netop nu, oplyser Vordingborg Kommune.
- Vi satte os for at bygge et fly, som kan lande og lette på meget kort afstande, kun 40 meter, fortæller en stolt Peter A. Palmbo.
- Samtidig har vi konstrueret et landingsstel, som gør at flyet kan lande og lette fra både is, sne og vand, hvilket adskiller det fra andre fly af samme type, som kun kan lande på plane flader, fortsætter Peter Palmbo, som håber at flyet kan testflyves senere i år.
'Livsstils-iværksætteren' er en vigtig ressource for livet på landet
LAG-Vordingborg har støttet flyprojektet på Jungshoved med 300.000 kroner, men der ligger langt flere overvejelser bag støtten end penge.
Peter Palmbo bor med sin kone og sin søn Mikkel ved Stavreby Havn i et gammelt æblepakkeri, som Familien har bygget om til en lækker og personlig bolig i en nedlagt erhvervsejendom.
- Den gode historie i denne sammenhæng er, hvad det er muligt at iværksætte fra de yderste landdistrikter, nemlig et erhvervsprojekt, der på sigt kan skabe arbejdspladser og know how til gavn og glæde. Peter og hans familie er et eksempel på det vi betragter som 'livsstils-iværksættere', fortæller LAGens koordinator og udviklingskonsulent i Vordingborg Kommune, Claus Lyngby Petersen.
- En livsstilsiværksætter er kendetegnet at have sin bolig som vigtigste base, og han bruger tit områdets unikke ressourcer i sin konceptudvikling. Familien Palmbo har valgt at bosætte sig på landet, og driver et innovations- og udviklingsprojekt fra en staldbygning langt fra storbyens pulserende liv. Meget af samarbejdet med projektets samarbejdspartnere fra Risø, Aalborg Universitet og udlandet lader sig gøre ved at bruge Internettet, og derfor behøver en livsstilsiværksætteren ikke at gå på kompromis med at bosætte sig det bedste sted i verden - på landet.
Det nedsatte dommerpanel har været enigt i denne betragtning. Dommerpanelet bestod af Hanne Tandvig der er seniorforsker med speciale i landdistriktsudvikling ved Københavns Universitet, LIFE; Kirsten Bruun fra Landdistrikternes Hus og Landdistrikernes Fællesråd; Nils Lagerroth fra firmaet EU Contact Point; Bjarne E. Jensen, sekretariatsleder i RegLab samt Morten Lautrup, der er vicedirektør i FødevareErhverv og formand for udvalget for det levende land.
Sammen med AirRover-projektet fra Vordingborg har dommerpanelet udpeget yderligere 11 danske landdistriktsprojekter, som nu bliver samlet i en engangsudgivelse i form af et LAG-magasin, der udkommer i forbindelse med LAG-årsmødet den 18.-19. juni 2010.
Endvidere vil projekterne være tilgængelige på Landdistriktsprogrammets hjemmeside. FødevareErhverv, der finansierer LAG-magasinet, håber, at der kan findes ressourcer til en engelsk-sproget oversættelse, som kan præsenteres for de øvrige EU-lande, som bevis på, at Danmark er meget langt fremme med gennemførslen af en landdistriktsudvikling, der virker.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.