Fra byens rådhus fulgte Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup (V) med på tv, da regeringen torsdag fremlagde sit udspil til en reform af det kommunale udligningssystem.
Det gik som borgmesteren frygtede. Dragør Kommune er en af de hovedstadskommuner, som med regeringens udspil skal bidrage mere til landets kommunekasser i hovedsageligt yderområderne.
Regeringen lægger dog op til, at de 34 kommuner, som skal bidrage mere, kan hæve kommuneskatten og beholde den ekstra indtægt selv.
- Min holdning er, at mine borgere betaler mere end rigeligt i skat i forvejen. Jeg ser det sådan, at regeringen ønsker, at vi får velfærdsforringelser i kommunerne, siger Eik Dahl Bidstrup.
Regeringen her endnu ikke sat præcist tal på, hvor meget den enkelte kommune får eller må aflevere.
- Uanset hvad vil borgerne i Dragør komme til at mærke den ekstra udligning, siger Eik Dahl Bidstrup.
Hul i kassen
I Lyngby-Taarbæk Kommune mener borgmester Sofia Osmani (K), at regeringen tvinger kommunerne til at sætte skatten op.
- Vi har en plan for, at vi skal bruge pengene på at investere i blandt andet velfærd, og uden dem får vi et hul i kassen, siger hun.
Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) mener, at kommunerne har andre muligheder end at hæve skatten. De kan sænke serviceniveauet eller bruge af kommunens likviditet.
- Der er andre muligheder, inden man bliver enige om at hæve skatten, siger han.
Men pengene i kommunekassen vil jo slippe op på et tidspunkt. Det lyder ikke særlig langsigtet?
- Men man kan starte der. Og så må man tage stilling til i kommunerne, hvad man så vil. Vi har kommunalt selvstyre i kommunerne, og det er en kommunal afgørelse, siger Morten Bødskov.
Skattestop
Statsminister Mette Frederiksen (S) har på forhånd sagt, at hun håber at få Venstre med i en bred aftale.
Efter valget sidste år kan Venstre og Socialdemokratiet sammen samle de nødvendige 90 mandater. Venstre vil gerne være med til at lave en reform af udligningssystemet, men udspillet skal justeres, inden partiet kan gå med.
Partiformand Jakob Ellemann-Jensen mener blandt andet, at staten skal tilføre mere end de 500 mio. kr., som regeringen lægger op til. Det bør snarere være 1,5 mia. kr. Desuden står partiet fast på et skattestop.
- Det skal ikke være dyrere at være dansker. Regeringens forslag om at kompensere skattestigninger ved at lette skatten over hele Danmark er nok en model, vi kommer til at se lidt nærmere på, siger han.
- Jeg håber, vi ender et andet sted, end det regeringen præsenterede i dag og dermed i en aftale, som Venstre kan være med i. Det er vigtigt med en bred aftale, men ikke for enhver pris.
- Vi skal gøre op med favoriseringen af de socialdemokratiske vestegnskommuner, der lader til at være på brættet, siger han.
- Vi skal sikre et Danmark i ordentlig balance, vi skal have god velfærd, hvad enten man bor på landet eller i byer. Vi skal sikre, at der tilføres flere penge til modellen, for der er kommuner, der lader til at blive ganske hårdt ramt.
- Vækst og beskæftigelse kommer ikke af sig selv. En udligningsmodel skal også sikre, at det kan betale sig at arbejde, og at kommuner ikke har incitament til at fastholde borgere i passivitet, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Forhandlingerne om en reform går i gang fredag.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.