Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kommune bliver medejer af biogasproducent

Efter aftale med bestyrelsen for Nysted Biogas A.m.b.a bliver Guldborgsund Kommune andelshaver i selskabet med bestemmende indflydelse

GULDBORGSUND: Indtrædelsen kommer efter at Nysted Biogas A.m.b.a. har haft store driftsmæssige og driftsøkonomiske udfordringer i en længere periode.

- Guldborgsund Kommune har økonomiske interesser i Nysted Biogas på rundt regnet 54 millioner kroner i form af garanti og lån overtaget fra den tidligere Nysted kommune, siger 1. viceborgmester Flemming Jantzen (V).

- Det er på denne baggrund, at vi har lavet en aftale om at gå ind i selskabet med bestemmende indflydelse og videreføre værket. Alternativet kunne være, at vi tabte alle pengene, og hvem ønsker det?.

Han understreger, at det i den aktuelle situation således er fornuftig at købe andelene i Nysted Biogas A.m.b.a.

- Vi indskyder fire millioner kroner ind som andelskapital, som samtidig giver os bestemmende indflydelse. Med en investering på yderligere tre millioner kroner forventer vi, at vi kan genetablere gasproduktionen og dermed driftsøkonomien væsentligt, siger Flemming Jantzen, som samtidig ser frem til at fortsætte samarbejdet med anlæggets leverandører af biogasmateriale.

- Det glæder os, at Guldborgsund Kommune går ind og retter op på forholdene, siger formanden for biogasanlægget Bjarne Petersen.

- Med en række uforudsete investeringer og højere priser på fedtholdigt affald kombineret med at priserne på den afsatte el ikke steg så hurtigt som forventet, var vi kommet ind i en negativ spiral, hvor enderne ikke kunne nå sammen. Vi er derfor enige med de kommunale repræsentanter i, at kommunen nu bør tage roret.

Regeringen har i sin kommende energiplan lagt op til en udbygning af biogasområdet på landsplan og en højere afregning for el fra biogasanlæg fra 2012. Set i det lys, ville det være uheldigt, hvis Nysted Biogas skulle lukkes nu.

Nysted Biogas passer også ind i Guldborgsund Kommunes klimaindsats som en co2-neutral energikilde.

Guldborgsund Kommune vil nu ansætte en driftsleder eller indgå en drifts- og administrationsaftale med en ekstern virksomhed, som eksempelvis I/S REFA der skal overtage ledelsesansvaret på driften af biogasanlægget.

mou