
Af borgmester i Vordingborg, Henrik Holmer (S)
'Kommunalbestyrelsen har ikke bevilget kommunaldirektør i Vordingborg Kommune Tomas Therkildsen nogen lønstigninger, siden hans tiltræden den 1. april. Vi har slet ikke indflydelse på kommunaldirektørens løn, den er styret af centrale aftaler.
BT skriver den 1. oktober - og flere andre medier efterfølgende - at Vordingborg Kommune har givet kommunaldirektør Tomas Therkildsen en lønstigning på 133.000 kr., samtidig med at man har bedt Indenrigsministeren om tilladelse til at sætte skatten op. Det er ikke rigtigt.
For det første tiltrådte kommunaldirektør Tomas Therkildsen først stillingen den 1. april 2010 og er ikke steget i løn siden sin ansættelse. For det andet har Kommunalbestyrelsen ikke bevilget kommunaldirektøren lønstigninger, heller ikke fremadrettede, og for det tredje har det at Vordingborg Kommune har fået Indenrigsministerens tilladelse til at hæve skatten intet som helst med sagen at gøre.
Når der henvises til at lønudgiften til en kommunaldirektør i Vordingborg Kommune er steget fra 1.246.000 kr. den 1. januar 2009. til 1.379.000 kr. ved Thomas Therkildsens ansættelse den 1. april 2010 skyldes det følgende:
Et centralt fastsat stillingstillæg udgør ca. 50.000 kr.
Den almindelige - og centralt fastsatte - lønregulering udgør ca. 20.000 kr.
Et tillæg på ca. 60.000 kr. på grund af kommunalbestyrelsens ønske om en kontraktansættelse, mens kommunaldirektøren i 2009 var ansat på en billigere generationsskifteaftale.
Kommunalbestyrelsen i Vordingborg har ikke haft indflydelse på lønnens størrelse. Lønnen er fastsat via centrale aftaler og overenskomster mellem DJØF og Kommunernes Landsforening. Det eneste som kommunalbestyrelsen har truffet beslutning om er, hvem der skulle ansættes samt ansættelsesformen.
Der er i dag tre måder at ansætte en kommunaldirektør på: Kontraktansættelse, tjenestemandsansættelse og åremålsansættelse. Kommunalbestyrelsen i Vordingborg valgte at ansætte Tomas Therkildsen på kontrakt, som er den mest benyttede ansættelsesform i dag.
En tjenestemandsansættelse er en meget ufleksibel og gammeldags ansættelsesform, som kommunerne stort set ikke benytter mere. Den ville, når et åremålstillæg medregnes være dyrere end en kontraktansættelse. Og et sådant tillæg ville kommunen ikke kunne komme uden om.
Kontorchef i KL's Juridiske kontor Karsten Thystrup siger således: "Ansættelse af kommunaldirektører som tjenestemænd uden åremålstillæg er ikke anvendt de seneste to - tre år, og er en ansættelsesform som nok er ved at være udfaset for kommunaldirektører."
Endelig er der åremålsansættelsen, som normalt er den allerdyreste ansættelsesform.
Derfor har Kommunalbestyrelsen valgt den billigst mulige ansættelsesform og har ikke givet én krone mere, end der er centralt aftalt for hele landet.'
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.