Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KL tilfreds med budgetloven

Regeringen har fjernet en række af de tidsler, som KL har påpeget
27. MAR 2012 14.29

Budgetlov imødekommer mange af KL's indvendinger, mener KL's formand Jan Trøjborg.

- Det er godt, at regeringen har fjernet en række af de tidsler, som der tidligere var lagt op til, siger han og fortsætter:

- Bl.a. er forslag om at indføre strammere styring af kommunernes indtægter, forslag om forbud imod kassefinansierede tillægsbevillinger og stop for at kommunernes tilskud kan reguleres, hvis fx overførselsudgifterne løber løbsk, gledet ud af budgetloven. Her har politikerne på Christiansborg lyttet til den kritik, som KL har fremført, siger Jan Trøjborg.

Dårlig timing
Han understreger dog, at timingen i forhold til at stramme styringen af kommunerne ikke er god, fordi kommunalpolitikerne har påtaget sig et stort ansvar for samfundsøkonomien og leveret historisk store reduktioner i udgifterne. Samtidig tyder regnskaberne for 2011 på, at kommunernes udgifter vil ligge mere end 5 mia. kr. under budgetterne - og mere end 6 mia. kr. under det aftalte niveau med regeringen.

- Vi har grundlæggende ikke brug for flere regler og sanktioner, som administreres af statslige embedsmænd langt væk fra den kommunale hverdag. Vi er bekymrede for, om sanktionerne tilskynder til, at skoler og daginstitutioner skynder sig at bruge pengene, hvis der er noget tilbage i december måned, fordi vi ikke længere kan garantere, at de kan bruge dem året efter, siger Jan Trøjborg.

KL vil i de kommende forhandlinger arbejde for, at det er det aftalte niveau og ikke kommunernes budgetniveau, der afgør, om kommunerne kan blive udsat for sanktioner. Det er helt urimeligt, hvis kommunerne kan straffes, selv om økonomiaftalen overholdes. Det hænger ikke sammen med bedre økonomistyring, understreger Jan Trøjborg.

srl