Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KL-prognose: To mia. mindre serviceudgifter end aftalt

BUDGET 2012 Hvis tallene holder, har kommunerne reduceret serviceudgifterne med ca. seks milliarder siden 2009
22. SEP 2011 6.35

En helt frisk prognose fra KL viser, at kommunerne i budgetterne for 2012 vil bruge over to mia.kr. mindre på service end aftalt med regeringen. Det betyder, at såfremt tallene holder, så har kommunerne reduceret serviceudgifterne med ca. seks milliarder siden 2009. oplyser KL.

KL's budgetprognose viser også, at anlægsniveauet ser ud til at blive stort til næste år. Lige nu tegner det til, at kommunerne vil bruge 19,2 mia. kroner på anlæg. Det er 3,7 mia. kroner mere end forudsat i økonomiaftalen. Dermed bidrager kommunerne gennem offentlige investeringer til at sætte gang i den økonomiske vækst.

- Kommunernes budgetter for 2012 afspejler igen i år stor samfundsøkonomisk ansvarlighed. Kommunerne har på to år reduceret deres serviceudgifter med omkring 5 mia. kroner, og til næste år kommer vi endnu længere ned. De penge, kommunerne ikke bruger på service, kan vi se flyttes til investeringer. Dermed tager kommunalbestyrelserne et stort ansvar for at bidrage til den økonomiske genopretning i Danmark og for at stå på mål for de økonomiske udfordringer, siger KL's formand Jan Trøjborg (S).

Udsigt til beskeden skattestigning
Prognosen er blevet til på baggrund af foreløbige budgettal fra alle 98 kommuner og kan derfor kun betragtes som et øjebliksbillede. Budgetterne skal være endeligt vedtaget senest den 15. oktober.

Prognosen viser, at der fortsat udestår en udfordring med at holde skatten helt i ro, sådan som KL og regeringen har aftalt. Således er der lige nu udsigt til en beskeden, samlet skattestigning på godt 100 mio. kroner.

- Det går den rigtige vej, men vi har et problem på skatteområdet, som vi skal løse, så vi i kommunerne undgår regeringens skattesanktion. Vi vil nu igen gå i en dialog med borgmestre og kommunalbestyrelser, som kan bidrage positivt, enten ved at gennemføre skattesænkninger eller ved at droppe planlagte stigninger, siger Jan Trøjborg.

mou