Erhvervs- og Byggestyrelsen offentliggjorde den 9. juni tal for kommunernes byggesagsbehandlingstider. Det fik mange kommuner til at henvende sig til Kommunernes Landsforening, da tallene er forkerte.
KL opfordrer nu Erhvervs- og Byggestyrelsen til at sørge for, at tal og statistikker fremstår, så de er korrekte.
I styrelsens tal ligger Roskilde Kommune på en kedelig placering som nr. 67 ud af 98. Men af kommunens egen statistik på de samme registreringer i BBR fremgår det, at det kun tager 20 dage fra alt relevant materiale er modtaget, til der ligger en byggetilladelse.
I de 20 dage, som sagerne i gennemsnit tager, indgår også dispensationssager, sager med høringer og andet, som en byggesag kræver, så mange sager er væsentligt hurtigere igennem.
Der er flere problemer med tallene hos Erhvervs- og Byggestyrelsen: Først og fremmest er der egentlig fejl i dem. Nogle byggesager er registrerede flere gange på det samme ejendomsnummer, mens andre sager ikke er medregnet i statistikken, fordi de ikke skal registreres i byggesagsregistret BBR.
Men tallene misinformerer også på den måde, at de viser bruttotider for sagsbehandlingen. Bruttotider indeholder den tid, hvor sagerne afventer oplysninger fra ansøgeren, som kommunen jo ikke er herre over. Erhvervs- og Byggestyrelsen skriver misvisende, at bruttotider er det samme som kommunernes sagsbehandlingstider. Der skulle i stedet have været brugt nettotider.
Endelig tager tallene heller ikke hensyn til, at ansøgeren ikke afslutter sin byggesag, hvilket også kan få det til at se ud som om, at kommunen har en lang sagsbehandlingstid.
Erhvervs- og Byggestyrelsens metode betyder altså, at ansøgerne i høj grad har deres medansvar for den samlede sagsbehandlingstid og derfor kan tallene ikke bruges til at måle de enkelte kommuners effektivitet.
Hvordan Roskilde Kommune placerer sig i forhold til andre kommuner, hvis tallene var gjort rigtigt op, er ikke klart på nuværende tidspunkt. Men det tager altså kun 20 dage i gennemsnit at få en byggetilladelse.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.