KALUNDBORG: I mange år har Kalundborg Kommune arbejdet hårdt for at få Den grønne industrikommune til at blive en succes - få store industrivirksomheder til at gå hånd i hånd med en miljøvenlig adfærd, fremhæver kommunen.
I Regeringens overvejelser om at placere statsinstitutioner udenfor København, herunder Energistyrelsen, vil Kalundborg derfor pege på byen som et naturligt sted for en placering af Energistyrelsen.
- En institution som Energistyrelsen vil understøtte den udvikling, vi allerede har igangsat i Kalundborg Kommune. Vi har store virksomheder som producerer energi, vi har demonstrationsanlæg for 2. generations bioethanol. Det er den retning, vi hele tiden arbejder hen mod, siger kommunaldirektør Henrik Damm.
- En institution som Energistyrelsen vil ikke bare gavne Kalundborgegnen men hele Vestsjælland, understreger borgmester Martin Damm (V) og vil kunne medvirke til at dæmme op for afviklingen af udkantsområderne.
Kalundborg Kommune er et stort industriområde på Sjælland og har blandt andet to af verdens største enzym- og insulinfabrikker. Området udleder derfor også meget CO2 og kommunen arbejder derfor målrettet på klima- og miljøorienterende aktiviteter. Kommunen har blandt andet et højteknologisk renseanlæg til rensning af spildevand fra industrien.
Den industrielle Symbiose har eksisteret i mange år i Kalundborg - virk-somheder og kommunen udnytter på tværs hinandens restprodukter, til glæde for miljøet og virksomhederne selv. Den Industrielle Symbiose er på vej ind i en ny fase, med nye virksomheder i familien.
- Står det til mig skaber vi et Biocon Valley her i Kalundborg. Vi skal gøre betingelserne for virksomheder med en bæredygtig og miljørigtig produktion optimal. Til at underbygge denne proces vil en fremtidig placering af Energistyrelsen i Kalundborg være helt naturlig, siger Martin Damm.
Kalundborg Kommune har desuden indgået en klimapartnerskabsaftale med DONG Energy, er medstifter af Energiklyngecenter Sjælland, og står bag Cluster Biofuels Denmark, hvis formål er at etablere nye udviklings-partnerskaber og -netværker blandt forskere og virksomheder indenfor fremstilling af 2. generations biobrændstoffer.
Gode jobmuligheder
Kalundborg Kommune er beliggende i Vestsjælland - men kun 100 kilometer fra København.
- Og med den forholdsvis korte afstand til København, vil Energistyrelsens samarbejdspartnere fortsat være i nærheden, siger Claus Steen Madsen.
Kalundborg har desuden også gode muligheder for tilflyttere.
- Områdets mange store virksomheder gør, at egnen har et bredt udsnit af jobmuligheder, så også ægtefæller har muligheden for at få et job på egnen. Det gør stedet optimal for tilflyttere.
Samtidig vil fagligheden på området kunne bevares i en overgangsfase, på grund af pendlingsmulighederne fra hovedstadsområdet.
Kalundborg Kommune har 49.290 indbyggere.
Af store virksomheder kan nævnes; Novo Nordisk (medicin), Inbicon (bioethanol), Novozymes (enzymer), DONG Energy (energi), Statoil, og Pronova (medicin).
Den Industrielle Symbiose består af ni virksomheder/kommunen. Den er et netværkssamarbejde, hvor partnerne drager kommerciel nytte af hin-andens rest- eller biprodukter. På den måde kan de øge produktionen - uden at øge forbruget af vand, energi eller andre varer tilsvarende. Flere lande, herunder Kina og Korea, har vist stor interesse for netværkssamar-bejdet.
Kalundborg Kommune har en selvstændig repræsentation i Bruxelles. Kontoret varetager kommunens og virksomhedernes interesser. Her er flere gange opnået EU-støtte til projekter.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.