I dag lukker grænsen
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

I dag lukker grænsen

Ingen indrejse, ingen udrejse og streng grænsekontrol. Fra i dag kommer man kun ind i Danmark, hvis man har et anerkendelsesværdigt formål. Men hvad betyder det?

I dag kl. 12 lukker grænserne, efter statsminister Mette Frederiksen (S) i aftes trådte frem med endnu en alvorlig mine og fortalte, at det var det nyeste tiltag i rækken for at inddæmme spredning af corona.

Torsdag lukkede Tjekkiet grænserne i en måned frem for rejsende fra risikozoner, Slovakiet har forbudt indgang for alle udlændinge fra fredag, og Østrig har suspenderet togforbindelser og så godt som lukket grænsen til Italien. Danmark blev derfor det andet land, der lukkede grænserne helt. Det skete syv timer efter, at EU anbefalede ikke at gøre det. Siden er Grønland og Polen fulgt efter.

Meldingen betyder, at danskere ikke kan rejse ud af Danmark, mens udlændinge ikke kan rejse ind i Danmark. Det kommer altså til at betyde, at man hverken kan krydse den landfaste grænse i Sønderjylland eller Øresundsbroen til Sverige, tage med færgeforbindelser mod skandinaviske naboer eller fly fra lufthavne med forbindelser til hele verden.

Medmindre man er dansk statsborger eller kommer med nødvendige forsyninger som fødevarer og medicin, eller man har et 'anerkendelsesværdigt formål'. Det kan enten være at bo eller arbejde i Danmark, at køre varer ind og ud, at man har samværsret med et barn i Danmark eller at et nært familiemedlem er alvorligt syg eller døende. Det er altså ikke blot et almindeligt familiebesøg, understegede Mette Frederiksen på pressemødet i går.

Men hvordan kommer det til at foregå i praksis?
Til at starte med øger regeringen grænsekontrollen. Det er politiet og Forsvaret, som skal udføre den i praksis.

Det lægger et betydeligt pres på politiet, som fra i dag og en måned frem skal kontrollere flytrafik fra København, Billund og Aalborg, færgeoverfarter i Rødbyhavn, Gedser, Helsingør, Frederikshan, Hirtshals og Rønne samt togtrafik ved Øresundsforbindelsen, i Padborg og i Tønder. Sidst men ikke mindst skal politiet kontrollere Kruså, Padborg, Frøslev, Sæd og Øresundsbroen, hvor bilister kan komme kørende ind i landet.

- Det koster på ressourcekontoen. Det vil være naivt at sige andet. Det vil det, fordi der skal være grænsekontrol alle steder i Danmark, og det er ikke bare stikprøvekontrol, siger formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, der dog har fuld forståelse for tiltaget.

Politiet har siden uddybet, at personer, der skal deltage i en begravelse, en retssag eller rejser ind i Danmark for at deltage i et behandlingsforløb hos sundhedsmyndighederne, også har et anerkendelsesværdigt formål. Politiet forventer at kunne uddybe yderligere senere i dag, lørdag.

  

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev