
En ny praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen viser, at kommunerne er blevet bedre til at vurdere, hvornår en borger har ret til et fleksjob. Undersøgelsen viser dog også, at der i 26 procent af sagerne er bevilget fleksjob uden, at der var tilstrækkeligt grundlag for det.
I den forrige undersøgelse fra 2008 var Ankestyrelsen ikke enig med kommunerne i 43 procent af bevillingerne.
Arbejdsprøvning skal være relevant og dækkende
Ankechef Pernille Fejfer er godt tilfreds med, at kommunerne har forbedret sagsbehandlingen af disse sager. Hun understreger dog, at kommunerne skal være mere omhyggelige, når de afprøver en ansøgers arbejdsevne.
Ankestyrelsens undersøgelse viser, at kommunerne i nogle tilfælde tilkender fleksjob til personer, selvom arbejdsevnen ikke er varigt og væsentligt nedsat. Undersøgelsen viser også, at arbejdsprøvningen ofte ikke har været relevant eller fyldestgørende.
- Det er for eksempel ikke hensigtsmæssigt at arbejdsprøve en person, som er syg af stress, i en bankafdeling med kimende telefoner og travle kunder, siger Pernille Fejfer.
Ankechefen opfordrer kommunerne til at have fokus på, hvordan en ansøgers ressourcer og kompetencer kan blive prøvet bedst muligt.
- Arbejdsprøvningen skal have fokus på at få borgeren tilbage i arbejde på normale vilkår i stedet for at belyse, hvad borgeren ikke kan klare.
Også fejl i afgørelser hos Beskæftigelsesankenævnene
Ankestyrelsen har for første gang undersøgt, om Beskæftigelsesankenævnene har fulgt lovgivning og praksis, når de ændrer et kommunalt afslag på fleksjob til bevilling af fleksjob. Undersøgelsen viser, at Ankestyrelsen ikke er enig med hver fjerde af nævnenes afgørelser om at bevillige fleksjob.
Ankestyrelsen gør opmærksom på, at nævnene kun kan ændre kommunernes afslag på fleksjob, når der er fyldestgørende grundlag herfor.
- Arbejdsevnen er ikke væsentligt nedsat, hvis lidelsen er relativt begrænset, og borgeren i øvrigt har gode ressourcer, siger ankechef Pernille Fejfer.
164 afgørelser er undersøgt
I undersøgelsen indgår 164 afgørelser, heraf 132 fra 14 kommuner og 32 afgørelser fra samtlige fem beskæftigelsesankenævn.
72 af de kommunale afgørelser omhandler bevilling af fleksjob. 60 afgørelser omhandler revurdering af retten til fleksjob for personer på ledighedsydelse.
Foto: http://www.flickr.com/photos/orcaman/
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.