
Af Morten Uhrenholdt
Da Holstebro Kommune mandag den 11. oktober underskrev en samarbejdsaftale med Better Place, var det kommune nummer 19, der gjorde det. En lang række kommuner er i gang med at få udarbejdet lignende aftaler.
I Holstebro sidder man - som i de fleste andre kommuner - og arbejder med, hvordan kommune kan yde sit bidrag til en mere bæredygtig udvikling og meget mindre CO2-udslip.
Og så er Better Place en fristende samarbejdspartner. Selskabet har nemlig store ambitioner og investeringsvillig kapital med i tasken, når en kommune besøges.
- Vores strategi er at udrulle en national infrastruktur for elbiler og altså blive landsdækkende. Så målet er at komme i dialog med samtlige kommuner. Vi laver samarbejdsaftaler, og fordelen for Better Place er, at kommunerne ved, hvordan en el-infrastruktur i deres kommune kommer til at fungere bedst - f.eks. hvor de mest hensigtsmæssige steder at placere ladestationer er.
Der fortæller Thomas Hedegaard, forretnings-udviklingschef i Better Place Danmark til dknyt. Det er ham, der har ansvaret for kommune-aftalerne.
Når en aftale er på plads, så er det Better Place Danmark, der skal have checkhæftet frem. Selskabet foretager de nødvendige investeringer, mens kommunens rolle er at være med til at udvikle de konkrete planer i overensstemmelse med borgernes behov, trafikmønstre, kollektiv trafik osv.
Danmark valgt som første land i Europa
Nu kunne man få den flyvske idé, at det da er vældig pænt af sådan et idealistisk foretagende at komme til Danmark og gøre os en stor tjeneste. Men sådan er det naturligvis ikke. Better Place er et globalt selskab med hovedsæde i Silicon Valley i Californien. Bag selskabet står en række store banker og kapitalfonde, og der er allerede investeret milliarder over hele verden.
Danmark er sammen med Israel udset til at være spydspidser i denne del af verden. Og i Europa er Danmark det første land, Better Place er etableret i.
Det skete i 2009, fordi Danmark har et veludbygget energinet med en høj andel af vedvarende energikilder. Her er fornuftige rammevilkår - særlig interessant for Better Place er selvfølgelig, at elbiler er afgiftsfri her. Og endelig er det Danmarks størrelse og trafikmønster.
Better Place ruller nemlig sit net ud med to typer installationer: Dels ladestationer på en lang række strategiske punkter, hvor biler holder længe nok parkeret til at kunne blive opladet fuldt ud. Og dels batteriskiftestationer, hvor elbiler på to-til-fire minutter kan få byttet til et frisk batteri, hvis man er på en længere tur.
I Danmark kører bilerne i gennemsnit to timer om dagen - resten af tiden holder de stille. Og 95 procent af danskernes bilture er kortere end batteriernes nuværende kapacitet på ca. 160 kilometer.
Og Danmarks størrelse er sådan, at det også er en overkommelig opgave at placere batteriskiftestationer på de rette steder, så elbilerne uden besvær kan køre de længere ture.
Gigantisk batteri til overskydende vindenergi
Og så lægger Better Place stor vægt på, at der bliver tale om såkaldt intelligent opladning. I Danmark vil en stadig større del af energien komme fra vind, der ikke lader sig styre i forhold til efterspørgslen - f.eks. hen over døgnet.
Better Place har udviklet et avanceret softwaresystem, der inddrager en række faktorer: Elbilernes kørselsbehov, vejrudsigten for den nærmeste fremtid, skiftende elpriser osv. Selskabet siger lidt pralende, at den danske elbil-flåde på den måde kan fungere som et gigantisk batteri til opbevaring af overskydende vindenergi.
Better Place Danmark er et datterselskab af Better Place Global. Hovedselskabet er største aktionær, det danske energiselskab DONG er mindretalsaktionær. Aktiekapitalen er på p.t. ca. 770 millioner kroner, og det er altså, hvad selskabet potentielt kan investeres i den danske elbil-infrastruktur.
Planen er, at hele strukturen skal være klar i andett halvår af 2011.
- Vi kan se, at de store bilkoncerner står klar med elbiler, der kan leve op til kundernes behov. Og vi vil gerne kunne tilbyde den tryghed, bilisterne har brug for for at vi kan få en hurtig overgang til elbiler, siger Thomas Hedegaard fra Better Place.
Et risikabelt monopol?
Spørgsmålet er så, om Better Place kommer til at sidde med et monopol på en vigtig del af Danmarks fremtidige infrastruktur på et kerneområde. I USA har man set skræmmende eksempler på store energiselskaber, der har misbrugt deres position. Et enkelt - nu hedengangent selskab - gik så vidt som til at mørklægge hele Californien flere gange - alene for at påvirke energimarkedet.
En sådan situation forekommer utænkelig i lille, velregulerede Danmark. Og Thomas Hedegaard afviser da også, at Better Place kan få et egentligt monopol.
- For det første bliver vi ikke de eneste, der vil levere infrastrukturen til elbiler - og vi håber da, at der kommer flere til. Der er også ChoosEV. Desuden arbejder vi med åbne standarder, så systemer kan 'snakke sammen', siger han til dknyt.
- Vi er som en mobiltelefonselskab, og vi bliver blot aftagere af el fra de eksisterende energiselskaber. Og endelig er energiområdet her i landet så godt lovreguleret, at misbrug af en eventuel dominerende position, efter min vurdering ikke er tænkelig, siger Thomas Hedegaard.
Fakta:
Better Palce Danmark har i dag aftaler med 19 kommuner, mens aftaler med yderligere 34 kommuner er ved at blive lavet.
De 19 kommuner, der allerede har en samarbejdsaftale er:
Frederikshavn, Morsø, Holstebro, Skanderborg, Århus, Fredericia, Kolding, Sønderborg, Middelfart, Odense, Kalundborg, Næstved, Roskilde, Solrød, Høje-Taastrup, Albertslund, Rudersdal, Gladsaxe og København.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.