
Af Knud Abildtrup
Gennemsnitskommunen har de seneste ti år brugt flere penge, end den har fået ind i løbende indtægter fra skatter og statstilskud.
Det er en af de markante konklusioner i KREVIS egen analyse af økonomiske styring. Og dknyt har taget et par strejf ned i materialet, der er tænkt som baggrund for refleksion og dialog om kommunal økonomi.
Seks kommuner har både penge i kassen og en fornuftig driftsøkonomi. København udmærker sig her ved at præstere højest, både hvad angår det skattefinansierede driftsresultat de seneste tre år og den finansielle egenkapital - 28.914 kr. pr. indbygger målt i 2009. En ballast, der hovedsageligt stammer fra salget af Københavns Energi i 2007, hvor de med en salgspris over 6 mia. kr. fik ekstraordinært store indtægter.
Den danske kommune med næsthøjest formue pr. indbygger er Gentofte, der stadig kan lukrere på salget af NESA i 2004. I Gentofte har man de seneste tre år haft en kraftig tæring af den beholdning - et skattefinansieret resultat i den allerlaveste ende. De har haft store underskud - men har også haft råd til det.
55 ud af de 98 kommuner har nu en nettogæld på den gale side af et renteneutralt niveau, hvor renterne ikke belaster den daglige drift.
51 har både gæld og underskud
Blandt de forholdsvis få kommuner, der i disse år kan præstere et positivt, skattefinansieret resultat, har de fleste også lidt penge på bogen. Furesø skiller sig i den sammenhæng ud ved at kunne præstere et positivt skattefinansieret resultat - og samtidig være landets absolutte nummer sjok, når det gælder gæld pr. indbygger: 61.574 kr.
I den problematiske ende, når det gælder den finansielle egenkapital, er der et godt stykke til de næstmest gældsatte - Ærø med 36.633 kr. og Samsø med 27.514 kr. pr. indbygger. Hvor Ærø er et eksempel på en kommune, der i disse år skaber sig et positivt driftsresultat, og Samsø hører til dem, der udover at døje med gæld, også har betænkeligt store underskud på den årlige drift.
51 kommuner deler skæbne med Samsø - og 12 af dem har den mest problematiske situation med et årligt underskud på mere end 1500 kr. pr. indbygger 2007-09 og samtidig en finansiel egenkapital ultimo 2009 på under 15.000 kr. pr. indbygger.
Oplysningerne her stammer fra KREVI, der lancerer et nyt benchmarkingredskab, som skal skabe bedre overblik over de nyeste økonomiske nøgletal. Med redskabet kan man blandt andet sammenligne kommunernes årsresultat, budgetoverholdelse, formue og gæld.
KREVI vil i den kommende tid dykke nærmere ned i, hvorfor
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.