Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har i hemmelighed hjemsendt endnu en ledende ansat, skriver Politiken.
Hjemsendelsen sker som følge af sagen om et omstridt samarbejde med NSA, der er USA's overvågningstjeneste. NSA har ifølge DR aflyttet forskellige statsledere, herunder Tysklands kansler, Angela Merkel, gennem danske internetkabler.
Ifølge Politiken skal medarbejderen, der er kommandørkaptajn og chef for FE's interne sikkerhed, være mistænkt for at have begået dokumentfalsk for at dække over sin egen rolle i sagen.
En yngre it-ansat foretog mod reglerne skjulte lydoptagelser af chefer og andre ansatte. Den yngre it-ansatte er nu kendt som sagens whistleblower og forlod i 2018 FE.
Omkring 2017 fortalte den yngre it-medarbejder kommandørkaptajnen, at han optog samtaler. Den nu hjemsendte chef reagerede ikke på det, selv om optagelserne var i strid mod reglerne, skriver Politiken.
Optagelserne blev i november 2019 overdraget til FE's øverste ledelse og fik opmærksomhed hos ministre, topembedsmænd og den øverste ledelse i FE.
Nu fem hjemsendte
Flere kilder beretter til Politiken, at den nu hjemsendte chef tilsyneladende har fabrikeret en mail, der skulle give indtryk af, at han havde advaret sine overordnede om optagelserne, før nyheden kom ud. Angiveligt skulle han have tilbagedateret en mail for at tørre ansvaret over på sin overordnede.
Sagen ligger nu hos den militære anklagemyndighed, Forsvarsministeriets Auditørkorps. Auditør Claus Risbjerg vil ikke udtale sig om sagens nærmere indhold, men han bekræfter, at der er en sag.
- Vi har modtaget en anmeldelse mod en ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste for dokumentfalsk, siger han til Politiken.
Politiken har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den hjemsendte chef. I alt fem statsansatte er fritaget fra tjeneste som følge af sagen.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.