Norge og Sverige kræver svar om spionage gennem danske kabler
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) holder til i bygninger på Kastellet i København.
Foto: Keld Navntoft, Ritzau Scanpix

Norge og Sverige kræver svar om spionage gennem danske kabler

Regeringen i både Norge og Sverige reagerer på afsløringer af FE's rolle i spionage mod Danmarks nabolande.
31. MAJ 2021 6.26

Regeringen i både Norge og Sverige kræver en forklaring fra Danmark, efter at DR har afsløret, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har givet den amerikanske efterretningstjeneste NSA adgang til at spionere mod blandt andre svenske og norske toppolitikere og embedsmænd.

NSA har udnyttet et samarbejde med FE om at aflytte danske internetkabler til at spionere målrettet mod statsledere, toppolitikere og højtplacerede embedsmænd i Tyskland, Sverige, Norge og Frankrig.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, den daværende tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier og den daværende tyske oppositionsleder Peer Steinbrück er blandt politikerne i Danmarks nabolande, som NSA har spioneret mod gennem det dansk-amerikanske samarbejde ifølge en hemmelig, intern undersøgelse i FE med kodenavnet "Operation Dunhammer", som en arbejdsgruppe afsluttede i maj 2015.

Har talt med Bramsen

- Vi kræver at blive fuldt orienteret om forhold, som vedrører svenske statsborgere, virksomheder og interesser. Og så må vi se, hvordan svaret lyder fra politisk side i Danmark, siger den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist fra Socialdemokraterne, til SVT, der samarbejder med DR om historien.

Både Sveriges og Norges forsvarsministre har denne uge talt med den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), om afsløringen af NSA's spionage mod Danmarks nabolande gennem FE.

Derudover Sveriges og Norges forsvarsministre drøftet sagen indbyrdes, siger Norges forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen fra partiet Høyre.

- Vi tager begge påstandene alvorligt, siger Frank Bakke-Jensen til NRK, som DR også samarbejder med om sagen.

Peter Hultqvist vil over for SVT imidlertid ikke svare på, hvorvidt han er sikker på, at Sverige ikke bruger kabler til at aflytte danske politikere. Han henviser til sin tavshedspligt.

Ledelse blev hjemsendt

Oplysningerne om NSA's spionage mod Danmarks nabolande gennem samarbejdet med FE indgår ifølge DR's oplysninger i en redegørelse, som Trine Bramsen i august sidste år modtog fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

Regeringen har på baggrund af tilsynets redegørelse hjemsendt FE's ledelse og nedsat en kommission, der frem mod årets udgang skal undersøge dele af tilsynets kritik af FE.

Det er imidlertid uvist, om NSA's spionage mod Danmarks nabolande gennem samarbejdet med FE er en del af kommissionens undersøgelse.

DR har spurgt Justitsministeriet, der har nedsat kommissionen, om tilsynets kritikpunkter om spionage vil blive undersøgt, og om undersøgelsen vil blive delt med andre lande.

Ministeriet henviser i et skriftligt svar til lovgrundlaget for kommissionens undersøgelse og til høringssvar, som blev afgivet, før kommissionen blev nedsat.

Det fremgår ikke af hverken lovgrundlag eller høringssvar, om NSA's spionage mod Danmarks nabolande vil blive undersøgt, eller om undersøgelsen kan deles med andre lande.

Forsvarets Efterretningstjeneste, NSA og Tilsynet med Efterretningstjenesterne har ingen kommentarer til DR om sagen.

Forsvarsminister Trine Bramsen afviser at stille op til interview, men oplyser i et skriftligt svar, at "systematisk aflytning af tætte allierede er uacceptabelt".

- Det antager jeg, at skiftende regeringer er og vil være enige i, lyder det fra forsvarsministeren.

Problem for Danmark

Spionagen giver Danmark "et problem i Europa", siger lektor og efterretningsforsker Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet til DR.

Det er "rystende" og "helt uhørt", at FE har givet NSA adgang til at spionere mod Danmarks nabolande, siger forskningschef Pernille Boye Koch fra Institut for Menneskerettigheder.

- Jeg har meget svært ved at se, at denne type nabolandsspionage er i Danmarks interesser eller i de allierede vestlige landes interesser. Tværtimod undergraver det vores politiske systemer, som er det, vi gerne vil sikre i et demokrati, siger hun.

Ritzau