Det viser en undersøgelse FTF har foretaget med udgangspunkt i en særkørsel fra Ankestyrelsen.
Undersøgelsen viser, at:
Antallet af nytilkendelser af førtidspensioner har ligget konstant på omkring 14-15.000 tilkendelser om år i perioden fra 2000-2006. I 2008 og 2009 er antallet af nytilkendelser steget til et niveau omkring 17.000 personer.
Førtidspension tilkendes i højere grad til ældre end yngre. I 2009 er gennemsnitsalderen 47,9 år blandt nytilkendelserne. Godt 10 pct. af de nye førtidspensioner tilkendes til personer under 30 år og ca. 45 pct. er over 50 år.
Tilkendelse af førtidspension sker hyppigst på baggrund af en psykisk lidelse og et forhold som er blevet mere udtalt i den betragtede periode. I 2009 fik hver anden tilkendt førtidspension begrundet i psykiske lidelser.
Tilkendelser på baggrund af kroniske psykiske lidelser er steget mest. Fra 2004 til 2009 har ca. 1.800 flere fået tilkendt førtidspension på baggrund af kroniske psykisk lidelse. For ikke-kroniske lidelser drejer det sig om 1.100 flere tilkendelser.
Stigningen i de psykiske lidelser sker inden for alle aldersgrupper. Antalsmæssigt er stigningen
mindst for de unge under 30 år og ældre over 60 år.
De unge lider i langt højere grad end de midaldrende og ældre af de såkaldte kroniske psykiske lidelser som mental retardering, skizofreni og personlighedsforstyrrelser.
Godt 80 pct. af nye førtidspensionister i 2009 har en ufaglært eller faglærte uddannelsesbaggrund. 8 pct. eller ca.1.400 nye førtidspensionister har en mellemlang videregående uddannelse.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.