Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

EU vil underminere uddannelseskrav til lærere

EU-kommisionen vil tvinge danske skoler og institutioner til at acceptere lærere og pædagoger uden fuld uddannelse. Det bryder FTF sig ikke om

EU er godt i gang med at underminere danske regler for, hvad der skal til for at blive ansat som lærer eller pædagog på en dansk skole eller institution. Der er allerede klare danske regler for, hvem der må undervise, men de står nu til at blive snigløbet. Det sker, hvis EU-Kommissionen får opbakning til at ændre et direktiv om uddannelse og kompetencer.

Det skriver FTF i en pressemeddelelse.

Der findes allerede fælles EU-regler på området, men kommissionen vil ændre dem med et nyt forslag. Det skal gøre det lettere for tyskere, finner, franskmænd og andre europæere at flytte til et andet land for at bo og arbejde.

Kommissionens forslag om mere mobile uddannelser beskriver imidlertid også, hvem der kan søge forskellige stillinger. Her lægger EU op til et opgør med danske regler. Nye EU-regler betyder, at danske skoler og institutioner ikke altid kan kræve en fuld uddannelse for at arbejde med børn og unge.

- Vi er meget kritiske og skeptiske, når kommissionen bruger en diskussion om mobilitet til at pille ved nationale krav til, hvad lærere og pædagoger skal kunne, siger FTF's formand Bente Sorgenfrey.

FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte - blandt andre lærere, pædagoger, sygeplejersker og bankansatte, er tilhænger af, at gøre uddannelser mere mobile, så folk lettere kan arbejde i andre lande.

- Det må bare ikke ske på bekostning af de krav, vi i dag stiller til lærere og pædagoger om uddannelse, siger Bente Sorgenfrey.

Ifølge dansk lovgivning kræver det i dag en hel læreruddannelse at blive ansat som folkeskolelærer. Men det krav ryger i skraldespanden, hvis der er opbakning til forslaget blandt EU-landene, skriver FTF.

mou