SYDDANMARK: Der skal strammes op og der skal være flere klare retningslinjer. Sådan lyder hovedkonklusionen, efter forretningsudvalget i Region Syddanmark onsdag bag lukkede døre har drøftet den kritiske rapport udarbejdet af advokatfirmaet Kromann Reumert om forholdene i toppen af regionen under Carl Holst (V).
I den fælles udtalelse fra udvalget står der blandt andet, at der ikke skal herske tvivl om, at forretningsudvalget og regionsrådet har det øverste og endelige ansvar for regionens virke.
- Set i bakspejlet kunne og burde der i højere grad have været efterspurgt tættere opfølgning og kontrol og have været stillet krav om en tydeligere politisk forankring.
Derudover har forretningsudvalget blandt anbefalet over for regionsrådet:
- At det indskærpes overfor såvel administration som regionsrådet, at administrationen kun kan påtage sig regionale opgaver. Og at der udarbejdes tydelige retningslinjer for, hvorledes gråzoner håndteres.
I rapporten er det blandt andet kommet frem, at Carl Holst har presset flere medarbejdere i regionen til at udføre opgaver, som var irrelevante for regionen. Derudover har han haft hele 47 avisabonnementer og brugt 750.000 kr. til coaching og et dyrt kursusophold i Schweiz. Mandag skal Carl Holst selv komme med sine egne forklaringer vedrørende kritikpunkterne i rapporten.
Det er blevet kritiseret, at han ikke har fået lov til at svare på kritikpunkterne, inden det er blevet fremlagt på det lukkede møde. Forretningsudvalget gør opmærksom på, at rapporten ikke er endelig, da man afventer en udtalelse fra Carl Holst, men at den forventes at være færdig uge 47. Den vil blive behandlet på ekstraordinært møde i forretningsudvalget og på regionsrådsmødet den 23. november. Den færdige rapport vil være offentlig tilgængelig.
Fortsat tillid til Elkjær
Rød blok i regionsrådet med den socialdemokratiske gruppe i spidsen udtrykte tidligere direkte mistillid til den omstridte sundhedsdirektør Jens Elkjær. Det skete efter en række afsløringer fra Carl Holsts (V) formandstid. Blå blok anført af regionsrådsformand Stephanie Lose (V) mener dog stadig, at Elkjær er den rette sundhedsdirektør. Det skriver fyens.dk.Søndag udtalte Lose blandt andet følgende til Fyens Stiftstidende:
- Vi løser ikke alle problemer nemt og hurtigt ved at skille os af med Jens Elkjær. Jeg har brug for de kompetencer, Elkjær har, og jeg har brug for, at Elkjær demonstrerer viljen til samarbejde, som jeg ved, han har, men som han ikke demonstrerede i den tidligere direktion.
Ifølge avisens oplysninger har Socialdemokratiet de to mindre røde partier SF og Enhedslisten bag sig. Dermed tror 16 ud af 41 regionsrådsmedlemmer ikke længere på en fremtid med Jens Elkjær i direktionen.
Yderligere er Poul-Erik Svendsen (S) som formand for Sundhedsudvalget politisk leder for de syddanske sygehuse, som Elkjær står i den administrative spids for. Poul-Erik Svendsen frygter dog ikke et giftigt samarbejde mellem ham og Jens Elkjær, hvis det ender med, at sundhedsdirektøren bliver:
- Personligt har jeg ingen problemer med Jens Elkjær.
Efter det syv timer lange møde i forretningsudvalget udtrykte Stephanie Lose igen opbakning til Jens Elkjær.
- Jeg har fuld tillid til Jens Elkjær, og det bliver jeg ved med at have. Jeg har selvfølgelig noteret, at der er et mindretal i regionsrådet, der føler noget andet. Nu må vi så finde ud af, hvordan vi kan arbejde videre, sagde Stephanie Lose til TV2 sent i går aftes.
Anbefalinger til regionsrådet i Syddanmark
Efter det seks timer lange møde i forretningsudvalget i Region Syddanmark er der kommet følgende anbefalinger:
- At det indskærpes over for såvel administration som regionsrådet, at administrationen kun kan påtage sig regionale opgaver. Og at der udarbejdes tydelige retningslinjer for, hvorledes gråzoner håndteres. Både i forhold til vurdering af disse og i forhold til den enkelte leders og medarbejders pligter og ansvar.
- At der indføres tydelige procedurer for anvendelse af eksterne leverandører, herunder i særlig grad i relation til opgaver der snævert relaterer sig til regionsrådets arbejde. Procedurerne skal beskrive politisk forankring, gennemsigtighed, opfølgning og herunder eventuel anvendelse af dispositionsgrænser.
- At de eksisterende procedurer for internt ledelsestilsyn gennemgås, og at det vurderes, om der set i lyset af de beskrevne sager og den færdige Kromann Reumert rapport er brug for opstramning.
- At større tværgående initiativer drøftes mere formelt i forretningsudvalget og regionsrådet inden et endeligt forslag til en projektplan fremlægges til godkendelse. Fremtidige initiativer skal desuden i højere grad forankres i de relevante fagudvalg, ligesom der skal sikres relevant politisk afslutning.
- Så snart de igangsatte undersøgelser (Kromann Reumert / Statsforvaltningen) er afsluttet, vurderes om der skal igangsættes yderligere undersøgelser i forhold til direktionens embedsførelse.
Ritzau / dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.