dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
DFer i retten: Aner ikke hvordan jeg endte på deltagerliste
Bent Bøgsted (DF) sagde i Retten i Lyngby, at han ikke ved, hvorfor han står som deltager på et EU-seminar i 2015.
Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix

DF'er i retten: Aner ikke hvordan jeg endte på deltagerliste

DF's Bent Bøgsted står anført som deltager og oplægsholder på omstridt EU-konference. Han genkender intet. Medlemmer af Meld har kun svage erindringer.

Dansk Folkepartis mangeårige medlem af Folketinget Bent Bøgsted blev i Retten i Lyngby mandag præsenteret for et program og en deltagerliste med hans navn på.

Det blev i 2016 indleveret til EU som dokumentation for, at der i 2015 blev afholdt en EU-konference sideløbende med Dansk Folkepartis sommergruppemøde. Men det var ikke noget, Bent Bøgsted kunne genkende.

- Det er første gang, jeg ser den liste. Jeg har ikke deltaget i et EU-seminar. Jeg har ingen idé om, hvordan jeg er endt på denne liste, siger han i retten.

EU-konferencen modtog små 100.000 kr. i støtte fra EU-partialliancen Meld, hvor Dansk Folkepartis nuværende næstformand og tidligere EU-parlamentariker Morten Messerschmidt var formand.

Anklagemyndigheden mener, at der slet ikke var en EU-konference, og at Morten Messerschmidt dermed har begået svig for at medfinansiere sommergruppemødet med EU-penge.

Morten Messerschmidt siger, at der var tale om et fælles arrangement, og at støtten dermed var på sin plads.

Intet separat møde

- Jeg deltog på Dansk Folkepartis sommergruppemøde. Som jeg ser det, var der ikke noget separat møde eller konference med Meld. Det eneste, jeg ved, er, at det var et sommergruppemøde med en tidsplan, vi gik frem efter, siger Bent Bøgsted.

I retten blev fremvist en deltagerliste og et program for EU-konferencen, som er sendt til EU som dokumentation for konferencen. Her er Bent Bøgsted ud over sin deltagelse anført som oplægsholder.

I dokumenterne har Meld skrevet, at "alle temaerne på konferencen" var EU-temaer. Igen kan Bent Bøgsted ikke genkende det.

- Jeg har ikke holdt et oplæg på et Meld-seminar. Jeg har talt om et emne på et sommergruppemøde. Det handlede om, hvordan man undgår social dumping, siger Bent Bøgsted.

Han siger, at der selvfølgelig blev diskuteret EU-stof, som der altid gør på partiets sommergruppemøder.

- Jeg kan ikke huske, hvor mange punkter der havde EU-indhold.

- Morten plejer altid at sige noget om EU, så det har han sikkert gjort. Men jeg ikke huske hvad eller hvor meget, siger Bent Bøgsted.

Medlemmer husker kun lidt

Også flere personer, der stod anført som medlemmer af Meld i 2015, vidnede i dag i retten.

Samstemmende for dem er, at de ikke kendte meget til det, ikke har været til møder og bare er blevet bedt om at melde sig ind.

- Navnet lyder bekendt. Jeg blev gjort opmærksom på partiet - jeg kan ikke huske hvilket år. Jeg kan ikke huske, om jeg var medlem eller ej. Jeg mener, jeg har skrevet under på, at man kunne starte sådan et parti, siger det tidligere rumænske parlamentsmedlem Cristian Radulescu i retten via video.

Han bliver forevist sin indmeldelsesblanket, men siger, at underskriften på den ikke er hans.

- Nej, min underskrift er meget værre. Det er ikke min underskrift, siger han.

På medlemslisten for 2015 er anført Dansk Folkepartis daværende gruppe i EU-Parlamentet, Morten Messerschmidt, Anders Vistisen, Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann. Og så ti personer fra Europa, der er politisk aktive, men ikke var medlemmer af parlamentet.

Anklagemyndigheden argumenterer i retten for, at der var tale om proformamedlemskaber, der skulle sikre partiets overlevelse og den fortsatte EU-støtte. Og at Morten Messerschmidt som formand meget egenrådigt kontrollerede partiet og i den rolle kunne søge og modtage penge fra det til Dansk Folkepartis arbejde, som for eksempel sommergruppemødet i 2015.

Fredag sagde ungarske Istvan Szabo, der også er på medlemslisten, at han blev bedt om at melde sig ind af partiets tidligere generalsekretær. Om hvorfor han meldte ind, sagde han, at han gjorde det "som en joke". Og i håb om måske at få noget ud af det senere.

Men hverken han eller Cristian Radulescu hørte mere fra partiet.

Ritzau