Messerschmidt i retten: Nu afgøres Meld/Feld-sagerne
Morten Messerschmidt ved ankomsten til Retten i Lyngby.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix.

Messerschmidt i retten: Nu afgøres Meld/Feld-sagerne

Dansk Folkepartis nuværende næstformand og daværende EP-medlem er tiltalt for EU-svig og dokumentfalsk.

Efter seks års tilløb er retssagen mod Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, mandag indledt ved Retten i Lyngby, der har afsat syv retsdage til at afgøre, om det daværende europaparlamentsmedlem er skyldig i tiltalen for svig med EU-midler og dokumentfalsk via fondene Meld og Feld.

Sagen startede i 2015, da Morten Messerschmidts EP-kollega Rikke Karlsson efter forgæves forsøg på at råbe DF-ledelsen op forlod partiet i utilfredshed med ikke at kunne få ordentlig besked på, hvad der foregik i fondene, som hun uden eget vidende var involveret i.

Året efter gik EU's antisvindel-enhed Olaf ind i sagen, og i 2019 blev den overdraget til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og Intermational Kriminalitet, det såkaldte Bagmandspoliti.

Bagmandspoltitiet brugte yderligere to år på supplerende efterforskning, før der i dette forår blev rejst tiltale. Morten Messerschmidt har fra starten afvist alle anklager, og ved retssagens start i formiddag nægtede han sig på ny skyldig i begge anklager.

De er:

  • EU-svig ved bevidst at have "afgivet urigtige eller vildledende" oplysninger til EU for at få "uberettiget støtte" fra partialliancen Meld. Denne del af sagen gælder det forhold, at der i 2015 blev givet støtte til en EU-konference samtidig med partiets sommergruppemøde i Skagen, "uagtet at en sådan konference aldrig fandt sted".
  • Dokumentfalsk ved at have udvirket og senere brugt et falsk dokument som dokumentation over for Meld. Denne del gælder en kontrakt med Color Hotel Skagen, hvor DF's sekretariatschef Jeanie Nørhave skrev under for hotellet som dets administrationschef, "selvom hun ikke var ansat som sådan og ikke var bemyndiget til at underskrive for hotellet", som der står i anklageskriftet.

Straframmen for de to tiltaler går op til henholdsvis halvandet års og to års fængsel. Anklagemyndigheden går efter en fængselsstraf, men har endnu ikke angivet hvor lang. Der ventes afsagt dom i sagen fredag i næste uge.