

En undersøgelse fra Tandlægeforeningen viser, at indførelsen af gratis tandpleje til 18-21-årige giver længere ventelister og presser den kommunale tandpleje.
Det er tre år siden ordningen blev indført og den er snart fuldt implementeret, men ifølge undersøgelsen rækker penge og personale ikke til at håndtere de knap 300.000 ekstra patienter. Undersøgelsen, som Tandlægeforeningen står bag, er baseret på svar fra knap halvdelen af landets overtandlæger, der er øverste ansvarlige for børne- og ungdomstandplejen i kommunerne.
- Tandlægeforeningen har fra starten advaret om, at ordningen var underfinansieret. De 18-21-årige har et langt større behandlingsbehov end de yngre børn og unge – mange af dem skal for eksempel have fjernet visdomstænder, og det har kommunerne ikke været gearet til fra starten, siger Stine Mørcholdt, som er overtandlæge i Aarhus Kommune og formand for de offentligt ansatte tandlæger i Tandlægeforeningen.
I undersøgelsen siger syv ud af ti overtandlæger, at de økonomiske midler, der blev indført i forbindelse med indførelsen af ordningen, har været utilstrækkelige, hvilket betyder, at mange børn og unge nu skal vente længere på at komme til tandlæge.
To ud af tre overtandlæger oplever, at den nye ordning har ført til længere ventelister, og næsten halvdelen forventer ikke, at de lykkes med at behandle alle børn og unge fra ventelisten inden udgangen af 2025.
I en kommune, som tandlægeforeningen har talt med, har den nye ordning betydet, at man må udskyde det første tandlægebesøg til, når barnet er fyldt tre år mod tidligere halvandet år.
Tandlægemangel i kommunerne
Undersøgelsen belyser også personalemanglen i kommunerne. Næsten hver anden kommune mangler en tandlæge. De unge har mulighed for at vælge en privatpraktiserende tandlæge fremfor den kommunale tandpleje, men det gør kun et fåtal, viser Tandlægeforeningens undersøgelse.
- Hvis kommunerne fortsat skal løfte opgaven, er vi nødt til at afsætte flere penge til de 18-21-årige, så det ikke går ud over de øvrige børn og unges tandsundhed. Og så bør politikerne øge optaget på de to eksisterende tandlægeuddannelser i København og Aarhus. Det løser ikke behovet nu og her, men det kan bidrage på sigt, understreger Susanne Egtoft, der er næstformand i Tandlægeforeningen og tandlæge i Aalborg Kommune.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er udsendt til 84 kommuner og er både sendt til overtandlæger, der er medlemmer af Tandlægeforeningen samt overtandlæger, der ikke er medlemmer af Tandlægeforeningen. Undersøgelsen er gennemført i maj 2025. I alt er der 34 besvarelser, som har dannet baggrund for resultaterne, hvilket giver en svarprocent på 40.
Kilde: Tandlægeforeningen.
MBH
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.