Den seneste tid har der været offentlig debat om kommunale topembedsmænds deltagelse i golfture, koncerter og fodboldkampe betalt af leverandører på det kommunale marked. Kommunaldirektørforeningen (KOMDIR) ønsker at bidrage til, at der skabes klarhed over, hvor grænserne går for offentligt ansattes modtagelse af gaver og andre fordele, oplyser KOMDIR.
Klarhed
- Det er efter vores opfattelse vigtigt at få skabt klarhed og opmærksomhed omkring regelsættet. Dermed også sagt at vi i nogle tilfælde har set en praksis, som ikke er holdbar. Den ønsker vi at ændre. Og det vil vi fra KOMDIR gerne bidrage til, siger formand for KOMDIR, kommunaldirektør Jens Chr. Birch.
Centralt i debatten har været, om danske embedsmænd modtager bestikkelse. Det er ingenlunde tilfældet. Danmark har en stærk forvaltningstradition med topembedsmændenes habilitet og uvildighed som centrale værdier. Det er i den forbindelse vigtigt at fastslå, at modtagelse af fx en middag eller en koncertbillet hverken kan betegnes som bestikkelse eller tjenstlig forseelse.
Præcisering
Debatten har givet anledning til en præcisering af de gældende regler med udgangspunkt i publikationen: 'God adfærd i det offentlige' udgivet af bl.a. Personalestyrelsen og KL. Denne vejledning går imidlertid ikke nærmere ind i grænserne og formerne for det driftsmæssige samarbejde mellem kommune og leverandør. KL og KOMDIR har derfor sammen udarbejdet vejledningen: 'Det retlige grundlag for regler om modtagelse af gaver og andre fordele for offentligt ansatte'. I den nye vejledning er grænserne for modtagelse af gaver og andre fordele præciseret.
Formålet med vejledningerne er at forebygge, at der opstår situationer, som kan rejse tvivl om de offentligt ansattes upartiskhed, og er samtidig med til at beskytte den enkelte ansatte.
Undlad at modtage gaver
Udgangspunktet er, at offentligt ansatte ikke bør modtage gaver eller andre fordele fra borgere eller virksomheder i forbindelse med deres arbejde. En ansat der bliver tilbudt en gave eller en fordel fra en person eller virksomhed bør således undlade at tage imod den.
Kommunerne har som store indkøbere i det daglige et tæt samarbejde med deres leverandører. Det er en nødvendig og vigtig del af det samarbejde at have et normalt kundeforhold. Heri ligger at være i kontakt om det daglige driftsmæssige samarbejde og om fremtidige udviklingsmuligheder. Det sker også i forbindelse med udbudsforretninger og ved vurdering af nye produkter og services, som er relevante for den kommunale virksomhed, og som kan være til inspiration ved udviklingen af den kommunale virksomhed.
Rimeligt forhold til hinanden
Det almindelige løbende driftsmæssige samarbejde er således ikke omfattet af betegnelsen modtagelse af gaver og andre fordele. Men det forudsætter, at dette driftsmæssige samarbejde og de ydelser, der følger af samarbejdet står i et rimeligt forhold til hinanden. For eksempel må en bespisnings omfang og økonomiske niveau stå i et naturligt forhold til mødets faglige formål. Deltagelsen skal være fagligt forsvarlig og kunne begrundes ud fra et kommunalt formål.
KL og KOMDIR anbefaler, at kommunerne drøfter praksis for modtagelse af gaver og andre fordele og eventuelt formulerer retningslinjer for at skabe klarhed i den enkelte kommune. KL og KOMDIR anbefaler desuden, at der er størst mulighed åbenhed om deltagelse i det driftsmæssige samarbejde mellem de ansatte og kommunens leverandører.
Vejledningen fra Personalestyrelsen, KL og Danske Regioner: 'God adfærd i det offentlige' kan hentes på http://www.kl.dk/Dokumenter/Artikler/NNP/2008/12/God-adfard-i-det-offentlige/
Den supplerende vejledning: 'Det retlige grundlag for regler om modtagelsen af gaver og andre fordele for offentligt ansatte' kan hentes på http://www.kl.dk/gaver
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.