
Regeringen og Enhedslisten blev sidste år enige om at give kommunerne 500 millioner kroner årligt til at forbedre kvaliteten i landets daginstitutioner. Men pengene bliver ikke brugt på mere kvalitet i dagtilbuddene, viser en gennemgang af kommunernes budgetmateriale for 2014 foretaget af BUPL.
I 2014 bruger kommunerne 245 af de 500 millioner på dagtilbuddene og det samme gjorde sig gældende i 2013, hvor de anvendte 253 millioner til at sikre mere kvalitet i daginstitutionerne.
BUPL's formand Henning Pedersen efterlyser et større pres på kommunerne:
- Det er ved at udvikle sig til en skandale. KL overholder ganske enkelt ikke den aftale, der er lavet med regeringen. Og regeringen er ikke konsekvent nok til at presse kommunerne til faktisk at bruge de penge, de har fået. Det kan ikke være rigtigt, at kommunerne får 500 millioner kroner om året til at forbedre kvaliteten og normeringerne i institutionerne, og at de så bruger dem på alt muligt andet.
Kortlægningen af budgetmaterialet viser, at en fjerdedel af kommunerne ikke vil bruge deres andel af de 500 millioner på daginstitutionsområdet eller endda planlægger besparelser. Omkring en tredjedel af kommunerne har budgetteret med at bruge hele deres andel af de 500 millioner kroner på dagtilbud. Resten vil kun anvende en del af pengene til forbedringer af området.
I et udspil til den kommende finanslov foreslår Enhedslisten nu at bruge 730 mio. kr. til at øge normeringerne i daginstitutionerne med 2.200 stillinger.
- Det er glimrende, at Enhedslisten bliver ved med at presse på for bedre normeringer. Men til en start er der brug for, at man får presset kommunerne til at bruge de penge, de allerede har fået. For eksempel ved at kræve, at kommunerne skal betale de penge, de ikke har brugt, tilbage. Eller at de ikke kan få flere penge på næste års budget, hvis ikke de allerede har brugt de penge, de har fået, siger Henning Pedersen.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.