DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Corona-bekymring i endnu fem kommuner
Anette Lykke Petri, Magnus Heunicke (S) og Benny Engelbrecht (S) på pressemødet.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Corona-bekymring i endnu fem kommuner

Silkeborg, Glostrup, Nyborg, Solrød og Sorø giver sammen med Aarhus og Ringsted anledning til bekymring. Krav om mundbind i seks østjyske kommuner.
10. AUG 2020 15.40
TEMA: Corona

Myndighederne har mandag skærpet opmærksomheden på corona i yderligere fem byer, nemlig Silkeborg, Glostrup, Nyborg, Solrød og Sorø. Det oplyste sundheds- og ældreminister Magnus Heinicke (S) mandag på et pressemøde.

Dertil kommer Aarhus og Ringsted, hvor der er kendte udbrud i gang. 

- Der er grund til bekymring, og der er ikke mindst grund til handling hurtigt. I Ringsted er der 27 konstaterede smittede i sidste uge, 42 i Silkeborg og 341 smittede i Aarhus, siger han.

Som en følge af tallene indføres der nu også krav om mundbind i den offentlige transport i Silkeborg og desuden i Odder, Horsens, Skanderborg og Favrskov. I forvejen er kravet indført i Aarhus.

I Silkeborg er der desuden nu en anbefaling om at bære mundbind i indkøbscentre og supermarkeder.

Spredt udbrud i Aarhus

Det er meget sandsynligt, at udbruddet i Silkeborg hænger sammen med udbruddet i Aarhus, oplyste konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri.

Men mens smitten i Silkeborg er afgrænset omkring et boligområde, er den i Aarhus spredt i mange forskellige kredse via private fester, arbejdspladser og så videre.

Anette Lykke Petri bekræftede, at der er overrepræsentation af etniske minoriteter blandt de smittede. Hun tilføjede, at myndighederne ikke ønsker at gå i detaljer af frygt for, at det kan afholde folk fra at lade sig teste og hjælpe med smitteopsporing.

Lokal indsats

Hun understregede, at styrelsen samarbejder med alle berørte kommuner om smitteopsporing og forebyggende tiltag, og at samarbejdet fungerer fremragende.

Selvom smitten er blusset op, er der foreløbig kun udsigt til lokale krav og retningslinjer i berørte kommuner. Der er ingen planer om nye, nationale  stramninger, oplyste Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut.

- Hvis vi agerer rettidigt, så forhindrer vi, at situationen kommer ud af kontrol. Den gode nyhed er, at vi har stor testkapacitet, så vi kan lave kontrol og følge op, siger Kåre Mølbak.