
SVENDBORG: - Alle ved, at vi i fremtiden vil vi få brug for flere teknologiske løsninger, der kan frigøre hænder til at hjælpe de ældre borgere. Her er den usædvanlige tøjautomat en løsning, der på sigt vil mindske vores omkostninger og samtidig skabe en bedre hygiejne, siger Lisbet Dahl, afdelingschef i Hjemmepleje Vest i Svendborg Kommune.
Den ni meter lange tøjautomat skal bruges af sosu-assistenter, sosu-hjælpere og sygeplejersker og blev indviet mandag 20. I første omgang testes automaten med 26 medarbejdere fra ældreområdet, der frem til foråret 2012 skal hente deres arbejdstøj i tøjautomaten.
Når medarbejderne skal hente nyt tøj i automaten, vælger de t-shirt, bukser og vest via automatens indbyggede computerskærm. Herefter finder maskinen tøjet og udleverer det gennem en luge inden for få sekunder. Samtidig afleverer medarbejderen det snavsede tøj i en anden luge.
- Med den nye automat forventer vi at kunne spare et væsentligt beløb på tøjbudgettet, fordi vi blandt andet får en strammere styring af, hvor meget tøj der er i omløb. For eksempel kommer der ikke længere til at ligge ubrugt tøj i de perioder, hvor medarbejderne holder ferie, er på kursus eller er sygemeldte, siger Lisbet Dahl.
I dag får de sydfynske sosu-assistenter, sosu-hjælpere og sygeplejersker udleveret en fast tøjpakke, men med automaten får medarbejderne større mulighed for selv at vælge, hvilket tøj de vil bruge den pågældende dag. Det giver mere fleksibilitet og samtidig bedre hygiejne, fordi tøjet bliver vasket direkte efter brug.
- Jeg er ikke i tvivl om, at det er denne vej, vi skal i fremtiden. Nu tester vi automaten med 26 medarbejdere og høster nogle erfaringer, som vi kan bruge til at finde den model, som passer bedst i resten af kommunens hjemmepleje, siger Lisbet Dahl.
Flere automater på vej til danske kommuner
Bag den nye tøjautomat står De Forenede Dampvaskerier A/S, der spår, at mange flere kommuner vil efterspørge computerstyrede automater i fremtiden.
- Tendensen er helt klart, at flere kommuner er interesserede i automater som denne for at kunne frigøre ressourcer til kontakten med borgerne og spare penge på tøjbudgettet. Medarbejderne i hjemmeplejen arbejder typisk forskellige steder, og der er derfor behov for fleksible og mobile anlæg. Med afsæt i erfaringerne fra Svendborg vil vi afdække, hvordan vi kan løse den udfordring, siger Axel Bonnevie, afdelingschef i De Forenede Dampvaskerier.
Foruden Svendborg Kommune har De Forenede Dampvaskerier A/S leveret lignende tøjautomater til en række sygehuse og private virksomheder.
mou
FAKTA OM TØJAUTOMATEN I SVENDBORG KOMMUNE:
· Automaten består af en computerskærm og et indbygget lager, der sørger for automatisk udlevering af tøj til medarbejderne.
· Automaten står i en blå pavillon, der måler tre gange ni meter. Den indeholder tøj til 75 medarbejdere.
· Tøjautomaten indvies officielt den 20. juni af socialdirektør Claus Sørensen, de 26 medarbejdere og en række ledere i ældreområdet.
· Tøjautomaten bærer navnet TexMatic© og er fra De Forenede Dampvaskerier.
Foto: Soraya/Alegia Press.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.