dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Centerchef bag ulovlig instruks i Guldborgsund havde tilsvarende sag i Holstebro

Ankestyrelsen har nu bedt Holstebro undersøge henvendelse fra whistleblower om sociale grønthøsterkrav: Ansatte skulle hver spare 250.000 kr. og droppe anbringelser.

HOLSTEBRO / GULDBORGSUND: Sagen om en ulovlig instruks i Guldborgsund Kommune har nu fået en pendant i Holstebro. Også her har den centerchef, der siden skiftede job til Guldborgsund, sendt en mail rundt blandt sagsbehandlere med generel besked om at spare penge og droppe anbringelser af økonomiske årsager.

Den fremgangsmåde førte i Guldborgsund til indgriben fra Ankestyrelsen, selvom den famøse mail, der her pålagde hver enkelt sagsbehandler at spare 100.000 kr., kort efter blev trukket tilbage og erstattet af en mere modereret udgave. Den sag førte til en ekstern undersøgelse, der afslørede en splittet organisation og manglende tillid i forvaltningen. 

I den nys opdukkede sag i Holstebro undersøger Ankestyrelsen nu ifølge Dagbladet Holstebro Struer, om der er basis for at gå ind i en sag fra familieafdelingen fra april 2020. Til styrelsens whistleblowerordning har en ansat oplyst, at "Udmeldingen om besparelser på 100.000 kr. pr. socialrådgiver, som er set i Guldborgsund Kommune, ligeledes er praktiseret i Holstebro Kommune, og at det er besluttet, at Holstebro Kommune ikke anbragte flere børn."

Den mail kom angiveligt rundt i en tid med store økonomiske udfordringer. Og Susanne Ebdrup, direktør for Børn og Unge, har siden fundet frem til, at der i mails fra dengang skulle lukkes "for visitation til nye anbringelser og aflastninger", og at "det absolut nødvendige er vi selvfølgelig nødt til at håndtere".

- Jeg kunne godt ønske mig, at man havde formuleret sig anderledes, siger Susanne Ebdrup nu til Dagbladet Holstebro-Struer.

"Vidste ikke, instruksen var ulovlig"

I Guldborgsund har Lolland-Falsters Folketidende nu bragt sagen fra Holstebro frem, og her fremgår det, at der faktisk er tale om den samme chef, der har skiftet job fra Holstebro til Guldborgsund.

Og direktøren for Social, Sundhed & Omsorg samt Familie & Forebyggelse, Allan Ruders, er på samme linje som direktøren i Holstebro: 

- Han (den pågældende chef) ved jo godt, at man ikke må sætte økonomien over lovgivningen, men som direktøren fra Holstebro udtaler, så kunne man ønske sig, at kommunikationen havde været anderledes, siger han og påpeger, at centerchefen ikke vidste, at instruksen var ulovlig:

- Af hvad jeg kan se og er oplyst, så er det først i forbindelse med sagen i Guldborgsund Kommune, at han gøres opmærksom på, at man ikke kan gøre det sådan. Men her har han fået at vide, at den måde kommunikerer vi ikke på i Guldborgsund Kommune, og selvfølgelig overholder vi loven.