DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Alvorligt byråd i Guldborgsund: Sag om ulovlig instruks skal undersøges eksternt
I det første svar til Ankestyrelsen stod der ikke noget om en uvildig undersøgelse af den ulovlige instruks, men det gør der nu.
Foto: Skærmdump fra byrådsmødet på Teams.

Alvorligt byråd i Guldborgsund: Sag om ulovlig instruks skal undersøges eksternt

I 2014 var den også gal, da Ombudsmanden kritiserede kommunens en-bloc-spareplan på anbringelser af børn og unge.

GULDBORGSUND: Baggrunden for en tilbagekaldt og ulovlig instruks skal nu undersøges af en uvildig part, ligesom eventuelle arbejdsmiljømæssige problemer i forvaltningen skal afdækkes.

Det stod klart, efter et byråd med alvorlige miner hele vejen rundt torsdag havde drøftet konsekvenserne af sagen. Den ulovlige instruks kom fra en centerchef, der i efteråret var ude med et åbenlyst ulovligt sparekrav på anbragte børn og unge, hvor sagsbehandlerne under trusler om at miste deres job hver blev pålagt at spare 100.000 kr.

Den famøse mail blev dagen efter erstattet af en anden, der blødte op på de voldsomme meldinger og tilsyneladende holdt sig inden for lovens rammer. Men ikke desto mindre har en ansat anonymt involveret Ankestyrelsen, som nu har udbedt sig et svar.

René Christensen (DF) kaldte hele sagen en øjenåbner og havde før mødet i sidste øjeblik fået en skærpet version af svarbrevet til Ankestyrelsen sendt rundt. Af det svar, som hele byrådet endte med at godkende, fremgår nu, at forvaltningskulturen og arbejdsmiljøet i afdelingen skal undersøges af en ekstern part.

Han mindede om, at Guldborgsund også i 2014 havde en sag, der minder om den nuværende: Da fik kommunen kritik fra Ombudsmanden efter en - anonymt fremsendt - spareplan, der dekreterede hjemtagning af 30-40 pct af de børn, der var anbragt i plejefamilier.

Hvor kom det fra?

Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) var "en smule ked af", at henvendelsen blev sendt til Ankestyrelsen og ikke til politikerne. En bekymring, flere politikere delte, men også måtte tage til efterretning: Det må åbenbart halte med tilliden til, at de ansatte tør gå med kritik til deres nærmeste foresatte eller et trin højere op i systemet.

Simon Hansen (S), formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget, kritiserede ikke mindst, at centerchefen i den ulovlige mail havde truet de ansatte på deres job, og mente, der er behov for et "oprydningsarbejde".

Han mente også, at det bliver nødvendigt at finde ud af, hvor tilskyndelsen til at skrive sådan kommer fra - også for centerchefens egen skyld.

Annemette Johnsen (SF) erklærede sig både ked af det og rystet over sagen, og syntes egentlig, at også det nye skærpede svar til Ankestyrelsen stadig bar præg af udglatninger. Ifølge hende burde det fremgå langt tydeligere, at kommunen lægger sig fladt ned og erkender fejlen, selvom den blev rettet hurtigt.

Hun endte dog med at stemme for, så det var et enigt byråd på 29, som med John Brædders ord havde fået ridser i lakken, som kunne stå bag svaret til Ankestyrelsen.  

Se byrådsbehandlingen.